Telefontider: Måndag–fredag kl. 08.00–16.30

Onsdag kl. 09:00-16:30
    Torsdag kl. 09:00-16:30
    Fredag kl. 09:00-15:00

Kultur- och fritidsföreningar stöttas med anledning av Coronavirus

Publicerad: 2020-03-22, kl 08.13

Med anledning av regeringens beslut att avsätta en miljard kronor till kultursektorn och idrottsrörelsen som en följd av det nya coronavirusets spridning, har Avesta Kultur och Fritid beslutat agera för att underlätta situationen för Avestas föreningar.

Regeringen meddelade fredag 20 mars att Kultursektorn och idrottsrörelsen får en miljard kronor i extra stöd på grund av de ekonomiska konsekvenser som drabbat sektorerna till följd av det nya coronavirusets spridning.

Det betyder att Kultur och idrott får 500 miljoner vardera för att lindra virusets spridning, som har inneburit att både kultur och idrottsevenemang har fått ställas in över hela landet. Medel kommer att tilldelas verksamheter som förlorar intäkter till följd av begränsningen av offentliga tillställningar.

I Avesta är det många av de lokala, ideella föreningarna som har det tufft just nu och Avesta kommun vill agera och göra det man kan för att underlätta situationen. Under kommande vecka (från och med 23 mars) skickas en enkät ut till föreningslivet i Avesta att kommunen ska få en samlad bild av läget.

- Vi vill värna det ideella föreningslivet som är en viktig resurs i samhället och som redan idag har det ansträngt ekonomiskt, säger Mikael Westberg, ordförande i Bildningsstyrelsen.

Avesta Kultur och Fritid meddelar:

• Beslutade föreningsstöd kommer att betalas ut, oavsett om föreningen kunnat bedriva verksamhet eller ej.
  • Lokaler kan bokas av utan kostnader.
  • Förvaltningen har också beslutat att ge föreningar dispens med att skicka in av årsmötet beslutade verksamhets-, ekonomisk- och revisionsberättelser. Detta är idag ett krav för att få föreningsbidrag utbetalt. Då många föreningar har valt att flytta fram sina årsmöten med anledning smittspridning, kommer bidrag ändå att betalas ut.