Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30*
    OBS! Fredag 30 april, Valborgsmässoafton, stänger telefonin klockan 15.00.

Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter.

Elevkulturombud fick Lions första kulturstipendium

Publicerad: 2020-08-25, kl 14.41

Avesta kommun är en av få kommuner i landet som har så kallade elevkulturombud. Dessa ungdomar utgör en resurs i arbetet med att plocka fram kulturupplevelser för jämnåriga. Emma Dahlgren som varit med i många år,  har för sitt arbete fått ta emot Avesta Lions första ungdomskulturstipendium.

Emma Dahlgren, med diplomet som första s mottagare av Avesta Lions kulturstipendiat

Emma Dahlgren får stipendiet för sitt oförtröttliga arbete som elevkulturombud, där hon under många år varit med och plockat fram kulturupplevelser för Avestas skolungdomar. Men hon ägnar sig också själv åt konstnärligt arbete genom att bland annat skapa digitala porträtt.

Stipendiet överlämnades fredag 21 augusti på Avesta Art av Monika Bolte Öberg och Maria Öberg från Avesta Lions Club. Detta nya kulturstipendium – som ska delas ut till en kulturintresserad ungdom – kompletterar föreningens redan befintliga sport och idrottsstipendium.

Emma själv var helt ovetandes om utmärkelsen. Det blev därför en överraskande men glad, oväntad gåva i form av 5 000 kronor. Pengar som hon inte riktigt vet vad hon ska använda till.

Ända sedan Emma gick i fjärde klass har hon varit så kallad EKO – elevkulturombud. Det handlar om att fånga upp kulturintresserade ungdomar som kan vara bidragande till att ge tips och idéer på vad deras klasskamrater kan vara intresserad av att ta del av vad gäller allt från konst och film till teater och musik. Emma, som idag går på gymnasiet, är fortfarande kulturombud för skolan.

- Det här är en verksamhet som vi är ganska unika om att ha i landet. Ombuden får följa med på utbudsdagar där föreställningar, workshops mm presenteras och vem kan bättre ge spontana synpunkter och tyckanden vad som är intressant för åldersgruppen om inte barnen och ungdomarna själva, säger Malin Grimfeldt som är ansvarig för EKO-gruppen.

Vad har då deltagande gett Emma?

- Jättemycket. Inte bara i att få ta del av både bra och mindre bra kultur, utan också att få vara med och tycka till och bestämma. Visst tar det lite tid, det kan bli många kväller och helger, men det har varit fantastiskt roligt!

• Malin Grimfeldt kulturpedagog, Maria Öberg Avsta Lions., stipendiaten Emma Dahlgren och Monika Bolte Öberg, Avesta Lions.