• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.

  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00. Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Therese banade väg för Googles avverkning

Publicerad: 2018-03-08, kl 18.15

Nu är vägen för Google öppnad i Avesta. På torsdagen 8 mars sågade Therese Rönnlund med motorsåg itu den stock som symboliskt lagts upp på vägen in till Googles mark i Avesta. Nu kan avverkningen av de första 47 hektaren starta på allvar.

Therese Rönnlund kapade stocken som blev symbol för att nu kan Googles mark börja avverkas.
Therese Rönnlund kapade stocken som blev symbol för att nu kan Googles mark börja avverkas.

- Det här är startskottet på nästa fas i vårt arbete med Google. Nu blir arbetet så mycket med konkret och tydligt, sa kommunalrådet Lars Isacsson (S).

Han fanns på plats vid trädkapningen liksom oppositionsrådet Johan Thomasson (M) som gladdes åt att man kommit så långt.

- Det här har faktiskt gått fortare än jag trott.

Avverkningen är en konkret beställning av Google. Senast sista augusti ska avverkningen av de 47 hektar vara klar.  I beställningen från Google framgår att skogsavverkningen ska ske på den utpekade marken så att den ska, enligt det skriftliga meddelandet ”vara i ett sådant tillstånd att exploatering och byggnation av denna del av Fastigheten kan påbörjas senast den 31 augusti 2018”.

- Fast jag tror att vi kommer att vara klara tidigare, sa Lars Isacsson på tisdagen.

Något som också Mellanskogs representant Kristoffer Olerås hoppas på.

-  Vi börjar med avverkningen direkt nu.

 

Det var i oktober i fjol som Avesta kommun kunde avslöja att Google köpt totalt 109 hektar mark. Köpet innebär dock inget löfte om att bygga eller etablera sig på orten. Likafullt har arbetet kring marken fortsatt.

- Det här är ett historisk ögonblick. Men det innebär också att kommunens arbete med grupper kring exempelvis bostäder och infrastruktur behöver intensifieras, säger kommundirektör Anders Friberg.

 

Therese Rönnlund som fick uppdraget att såga av trädet – i stället för den traditionella bandklippningen – jobbar sedan första januari i ett röjningsprojekt där svenska och utrikesfödda kvinnor och män, fått utbildning i röjning och utbildats i och tagit motorsågskörkort. Deras färidgheter använder sig kommunen av.

- Jag tycker det här är ett fantastiskt roligt jobb, säger Therese som fortsätter:

- Jag var lite rädd för motorsågen till en början. Men det är helt borta idag. Jag tycker bara det är kul att gå till jobbet.

 

Läs mer om Therese på facebooksidan Vi är Avesta.

 

 • Så här gick det till när Therese Rönnlund sågade stock  - i stället för att klippa band - när avverkningen av Googles mark i Avesta startade.