• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30* 
  *OBS! Onsdag 12 maj stänger telefonin klockan 15:00.

  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons*, Tor* klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.
  * OBS! Onsdag 12 maj stänger vi klockan 15.00. Stängt torsdag 14 maj.

  Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Spännande möten och diskussioner på Företagardagarna

Publicerad: 2019-05-29, kl 16.04

Flera väldigt spännande samtal uppstod under Avestas Företagardagarana 6-10 maj. Aktiviteten blev så lyckosam att Tillväxt Avesta nu hoppas kunna återkomma med dem och att det blir en verksamhet som växer.  

Många nya möten och samtals hölls under Företagardagarna.
Många nya möten och samtals hölls under Företagardagarna.

Programmet handlade om allt från bostadsbyggande (se artikel om Ilija Batljan) och talangattraktion till handelns utveckling i Avesta och hur man kan ta tillvara medarbetarnas engagemang och kunskaper, så kallad human lean.
Företagardagarna var Avesta kommuns 100-årspresent till Avestas näringsliv.

Ett av dessa spännande möten var just Jörgen Bonds föreläsning om talangjakt, det vill säga jakten på framtidens kompetens.

-  Det går så fort idag. En femårig högskoleutbildning är i vissa ämnen redan gammal när eleven går ut, sa Jörgen Bond från Science Park Dalarna, som menade att egenskaper som prestation och attityd och kanske framför allt inställning kommer att vara avgörande för utveckling.

Men det handlar också om analytiskt tänkande, kreativitet, lärandestil och emotionell intelligens.

- Personer med de här egenskaperna ser sig som investerare. De investerar sig själva i företagen med sin tid och talang. Då gäller det också som företagare att ha en spännande verksamhet, för dessa människor. Att de ser att nyttan och värdet av det som skapas, är till nytta för världen.

Bland andra föreläsare under veckan återfanns DalaPop som redogjorde för hur de jobbar med att skapa förutsättningar för unga rock- och popband att utvecklas och såväl få spelningar som hjälp med marknadsföring.

Feals VD Mats Sundstedt berättade sin företagsresa med export till Sydkorea, medan Mellansvenska Handelskammaren berättade vad de kan hjälpa till med. De sistnämndas projekt MellanSveriges Logistiknav fanns också på plats för att ge en bild av Gävle och Dalarna som ett perfekt område att investera nya verksamheter i med anledning av logistiknäten och närheten till bland annat hamn. I det sammanhanget lyftes också Avestas utvecklingsområde Nordanö upp som ett perfekt markområde för nya logistik-burna företag att etablera sig på.

Per Andersson från Handels Utredningsinstitut Research gav en sammanfattning av handels utveckling nationellt som lokalt – inte minst utifrån den ökande e-handeln. Han noterade också att Avesta står sig starkt vad gäller handelsindex, jämfört med närliggande kommuner.

På plats under veckan fanns även Nyföretagarcentrum och deras stödjande samarbetspartners, för att presentera sig men framför allt för att ta sig an intresserade Avestabor som funderar på att starta egna företag. Då behöver man hjälp av bland annat rådgivande banker och revisorer.

Näringslivsenheten Tillväxt Avesta är positiva:

-  Sammantaget är vi väldigt nöjda med veckan. Nu ska vi utvärdera den, men redan nu känner vi väl att vi gärna kommer tillbaka med någon liknande aktivitet nästa år, beroende lite på vad företagarna också tycker och tänker om den, säger näringslivschef Anders Åkerström.

 • Per Andersson från HUI Research berättade om trender i handeln.