• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.

  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00. Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Så ska polisen Trygga Krylbo

Publicerad: 2020-02-19, kl 18.03

Krylbo är bostadsområdet som utpekats som slummens näste och utsetts till orten som Gud glömde. En plats för brott, bränder och otrygghet. Men sedan polisens projekt Trygga Krylbo startade, fastighetsägaren reparerar lägenheter och kommunen öppnar upp parker med bland annat bärbuskar, så spirar nu optimism och framtidstro. Receptet heter samverkan.

Polisen Suusanne håller en mängd lådor som ska symbolisera vad man vill göra och ständigt mer
Hon jobbar symboliskt paketvis, polisen Susanne som är projektledare för Trygga Krylbo. När det lilla paketet är öppnat och klart tar man sig an nästa, lite större....

- Inom vårt projekt Trygga Krylbo har vi fått fria tyglar av våra chefer att jobba utifrån vår erfarenhet av brottsförebyggande arbete. Vi vistas nu på skolan, vi patrullerar runt om i Krylbo och vi nätverkar med idrottsförening, hälso- och föräldra-grupper. Vi tror på det här!

Det säger Susanne Lindström som efter många år som gruppchef för ingripandeverksamheten inom polisen i Avesta, valde att kliva av chefsjobbet för att få göra något annat.

- Jag har alltid värnat vikten av brottsförebyggande arbete i alla tider. Nu får jag jobba praktiskt. Nu kan vi fokusera på var och varför, när det gäller brott. Det kommer att ta tid. Brottsförebyggande arbete måste få ta tid, det gäller att kartlägga, analysera så att rätt resurs sätts in vid rätt tillfälle, det gäller inte bara polisens arbete. Men vi tycker oss se skillnad redan. Det finns en vilja att utveckla Krylbo.

I två år ska arbetet pågå och mycket bygger på att polisen är synlig. På så vis ska också förtroendet och tilliten öka.

- Det handlar om att skapa relationer. Att finnas på plats men också att stärka civilsamhället. Nå ut till aktörer och samverka med medborgarna i Krylbo. Kan vi hjälpas åt blir det bättre. Vi måste komma ihåg vilken kraft medborgarna i vårt samhälle har, viljan att göra något bra i sitt bostadsområde.

Susanne ger exempel på mötet med kvinnorna som kommer från andra länder. Kvinnor som gärna vill starta språkcafé för att lära känna svenskar och lära sig språket. De vill också träffa fastighetsägaren i området för att resonera om allt ifrån förråd och tvättstugor till upprustning av bostäderna.

Hur ser då brottsligheten ut i Krylbo?

- Krylbo har en historia med bränder, skjutningar, öppen droghandel, social dumpning och oseriösa fastighetsägare. Vi hade också en mängd så kallade signalbrott som klotter och skadegörelse. Men bilden förändras. Idag sticker inte Krylbo ut mer än någon annan del av Avesta kommun. Vi ska komma ihåg att vi då har mätt antalet anmälda brott. Jag tror att det finns ett mörkertal, precis som i samhället i övrigt. Av olika skäl väljer man inte att anmäla det som faktiskt är ett brott per definition.

Som grund för sitt arbete har Susanne och projektet Trygga Krylbo en mängd medborgardialoger, där ortsborna fått ge uttryck för vad de tycker om orten och hur och var de känner sig trygga eller otrygga.

- Alla vill ha ett Krylbo som inte syns med svarta rubriker!

Projektet Trygga Krylbo är indelat i fem steg där varje del också kan ses som ett paket som hela tiden läggs i en lite större kartong och på så vis visar på nya åtgärder och mål. För det finns mycket mer att göra.

- Jag önskar bland annat att vi tillsammans med kommunen kunde använda oss av EST – Effektiv Samordning för Trygghet för hela kommunen, där personer från olika beslutsfunktioner och verksamheter inom kommunen kan träffa oss och där vi därmed snabbare skulle kunna se problembilder och vidta åtgärder mycket fortare. Kartläggning, orsaksanalys, uppföljning är viktiga saker och avslutningsvis ställer jag en öppen fråga: Har vi råd att inte brottsförebygga?