• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.
  Påskstängt: Fredag 2 april till och med måndag 5 april.

  Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Så räknas yta enligt pandemilagen

Publicerad: 2021-01-21, kl 10.27

Just nu får bara en kund per tio kvadratmeter disponibel yta vistas i butiker. Men det är lite trixigt att veta hur ytan ska beräknas. Här kan du få vägledning.

ett gult måttband
Att mäta yta för hur många som får vistas på en yta är inte helt lätt

Eftersom det handlar om för kundens disponibel yta ska inte personalutrymmen, lager och hyllytor räknas in i den yta som utgör grund för hur många som får vistas i butiken. Ytan gäller bara kunder. Personal räknas inte in i hur många som får vistas i lokalen.

Ja, den nya pandemilagen eller ”den tillfälliga covid-19 lagen” som den egentligen heter och som trädde i kraft 10 januari, har skapat en hel del bryderi och funderingar. Från Länsstyrelsen Dalarna, som fått samordningsansvaret för information och tillsyn vill man nu förtydliga vad som gäller. Att veta hur man ska räkna har visat sig inte vara helt enkelt.

Förutom att det är bara är ytan där kunden kan röra sig fritt som ska ingå i beräkningsgrunden, så finns det fler regler. Är det exempelvis en butik med två plan, så räknas varje plan för sig. Det antal som man kommer fram till, ska anslås tydligt för kunderna som kommer in i butiken. I det fall det finns osäkerhet om viken verksamhet en företagare bedriver exempelvis en butik eller ett café (för den senare gäller inte pandemilagen) är det den huvudsakliga verksamheten som gäller.

För att se att verksamhetsansvariga för exempelvis butiker och gallerior följer bestämmelserna, har kontroller börjat införas av Länsstyrelsen. Syftet med kontrollerna är se till att företagarna gör rätt så att smittspridningen minskas och begränsas.

På Folkhälsomyndighetens hemsidan återfinns en mängd frågor och svar  att ta del av.

På Länsstyrelsen Dalarnas hemsida kan du också läsa mer om tillsynen utifrån lagen.