• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.

  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00. Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Så kan Avestas framtida centrum komma att se ut

Publicerad: 2020-05-07, kl 06.30

Efter att i flera år har jobbat med den visionära stadsplanen för Avesta centrum har nu Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse överlämnat ett förslag till Avesta kommun. Det kommer nu att ligga till grund för ett samråd, där allmänheten, handlare, företagare och fastighetsägare får tycka till.

En skissad bild på lilla torget hur den skulle kunna se ut i framtiden med tätare bebyggelse och utemiljö
Så här skulle Avesta centrum kunna se ut i framtiden, med Avesta Galleria i vänsterkant.

Avestas företagare, handlare och fastighetsägare får här redan nu ta del av förslaget. Tanken är att Avesta kommun – inom ramen för Covid-19 bestämmelser – inom kort anordnar ett virtuellt möte där arkitekterna Peter Englund och Erica Wörman beskriver hur de resonerat och kommit fram till det nu presenterade förslaget.

Avesta kommun återkommer med tid och plats/länk.

- Det ska bli mycket intressant att få ta del av allmänhetens kommentarer och synpunkter på detta. Det har ju varit ett stort intresse under processen och mångas synpunkter blir nu för första gången visualiserade. Avesta Kommun är självklart mycket större än Avesta Centrum men centrum är navet för mycket av utveckling i hela kommunen och ett levande, utvecklande centrum gynnar ur min synpunkt alla Avestabor. Jag tycker också att stadsplanens mål stämmer väl med hur vi vill utvecklas, säger Lars Isacsson  kommunalråd.

Förslaget till ny stadsplan har föregåtts av en lång process som inleddes redan 2015 då Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse beslutade att skänka en stadsplan till Avesta kommun. Johnsonstiftelsen anlitade arkitekter som utifrån tidigare analyser och workshops började titta på centrum utifrån målen:

 • En livskraftig handels- och företagarstad
 • En stad vid älven
 • En händelserik stad
 • En stad som känner sina rötter
 • En stad i mänsklig skala

Redan från början har Avestaborna varit med och röstat på valet av stad. Förslaget som fick i särklass flest röster blev Den nya älvstaden. En stad med tillgång till älven men där Avestaborna önska få en mer attraktiv stadsmiljö med grönska, trafiksäkerhet, gåvänlig och förtätning med bostäder, restauranger och butiker.

Förslag har sedan dess presenterats. Diskuterats och reviderats. Det förslag som nu presenterats av stiftelsen, ger exempel på hur fler bostäder skulle kunna byggas upp i centrum, såväl ner mot Koppardalen som mot stadshuset och Aaltohuset.

Knutpunkten i förslaget ligger också i en helt ny koppling mellan centrum och Koppardalen i form av en stor och bred trappa. I förslaget ingår också ett nytt busstorg.

Den tidigare förslagna Företagargatan har också fått sina alternativa lösningar i det förslag som nu presenteras.

Här kan du ta del av materialet och läsa mer.

För frågor kontakta:

Lars Isacsson, Tel: 0226 64 50 05 eller mejla: lars.isacsson@avesta.se

eller

Stina Björnholm. plan och byggchef Tel: 0226-645598 eller mejla: stina.bjornholm@avesta.se

 • Avesta stationsområde blir i den visionära stadsplanen navet i Avesta centrum med en trappa ner till Koppardalen.