• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Kungsgatan 32, Avesta. 
  Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Första företagarfrukosten på 500 dagar

Publicerad: 2021-11-18, kl 11.43

Företagarfrukosten vid Dalahästen 28 oktober blev den första Företagarfrukosten som Tillväxt Avesta har haft möjlighet att arrangera på väldigt länge. Att glädjen var stor över att komma igång igen var påtaglig, inte minst såg man det hos det drygt hundratalet företagare som slängde morgontröttheten åt sidan och kom för att äta en smörgås och dricka lite kaffe tillsammans.

Många människor sitter samlade runt bord , pratar och dricker kaffe
Intresset för att äntligen få ses igen, var stort när Tillväxt Avesta bjöd in till den första Företagarfrukosten på 500 dagar.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Isacsson inledde med att informera lite om att näringslivet i Avesta, trots allt, klarat corona-pandemin förhållandevis bra. Mycket på grund av en stark grund i tillverkningsindustrin. Detta märks när man tittar på arbetslöshetssiffrorna som inte ökade nämnvärt i kommunen. Ett kommande hot är dock att varje år under 10 år framöver kommer ca 100 personer fler att gå i pension än som tillträder arbetsmarknaden. Med andra ord 900 färre på arbetsmarknaden än behovet. Det blir stora rekryteringsbehov. Jan Sunqvist, fd. statistiker på Region Dalarna har varit i Avesta och beskrivit situationen. För att kunna tillsätta platserna krävs givetvis nya bostäder, och sedan projektet Avesta 2020 har det arbetet pågått. Enbart kommunen kan inte bygga bostäder och fylla bostadsbehovet, utan även privata entreprenörer måste visa intresse vilket nu sker i stor utsträckning.

Lars Isacsson berörde också den nationella konferensen Avestasamtalen med att berätta lite om programmet, nämnde stora investeringar som är på gång av ex Karl Hedin, att Avsta har en Golfklubb på uppsving och att skidklubbarna som gått ihop hade ett erbjudande till företagarna på plats.

Lars lämnade så över ordet till den nye (sedan i juni) kommundirektören Tobias Åsell, som nu för första gången personligen fick möta kommunens företagare. Tobias berättade lite om sin bakgrund, samt att han redan sett att i Avesta ”vill man en massa”, har en organisation av bra kvalité i alla verksamheter och att det i övrigt finns något tilltalande, attraktivt, för alla.
Tobias bor i Västerås, men bor i Avesta i veckorna, och ser fram emot samverkan med näringslivet. Som kommundirektör vill han verka för en utveckling i hela kommunen. 

Eva Westlund, V-Dala berättade så tillsammans med Anders Åkerström om det nya handelsområdet för skrymmande varor som planeras på norra sidan av rv 70, i Åsbo. En del utmaningar med området finns då det både ligger nära riksvägen och på Badelundaåsen. En del riskutredningar kommer därför att genomföras, tillsammans med att en höjdsättning planeras, med skyddsvall mot rv 70.
Området är på ca 6 hektar, 10.000 m2 är redan bokade, 17.000 m2 kvarstår. Anders Åkerström är kontaktperson, och poängterade att det kommer att gälla handel med skrymmande varor, ej vanlig handel och restaurang då man även värnar om handeln i centrum.

Birgitta Hägg berättade om den enkät som tillsammans med Tillväxt (Kerstin Eriksson) gått ut där man frågade företagen om kommande kompetensbehov och rekrytering. Resultatet blev ett projekt, ”Fler på jobbet”, där man nu djupintervjuar företagare om hur man ser på framtiden. Arbetsmarknaden kommer att se annorlunda ut. De som redan är på banan nu och förstår detta kommer att ha det lättare.

Ninni Broström, berättade om kompetensförsörjningsutmaningar framöver och at Vuxenutbildningen därför fått förstärkt anslag från politiken till att bygga ett Lärcentrum i Krylbo – dvs en länk mellan företag och regionala och lokala utbildningar.

Som en guldkant på Företagarfrukosten avslutade Lars Isacsson med att dela ut blommor till företagare som särskilt utmärkt sig:
Petra Jarlheim, ägare av butiken Leksugen, som erhållit utmärkelsen ”Årets företagare”.
Malin Mattsson (Avesta tidning), har erhållit utmärkelsen ”Årets säljare” av Bonniers.
Roger Danielsson, RXD, har erhållit ”Skapa priset 2021” av Stiftelsen Skapa, det största innovationspriset i Sverige. Roger är nu i startgroparna för en internationell lansering.

 

 • Petra Jarlheim som driver Lekstugan intervjuades och blomsterhyllades till Företagarnas utmärkelse Årets Företagare i samband med Företagarfrukosten i oktober.