• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.

  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00. Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Företagarfrukost oktober

Publicerad: 2017-10-18, kl 15.14

-Ta skolan seriöst, plugga hårt, satsa på en bra högskoleutbildning och en dag kanske du kan få jobba i Horndal. (Från Lars Isacssons, kommunstyrelsens ordförande, inlägg på Facebook den 17 oktober.)

Lars Isacsson och Anders Friberg presenterar Googles markköp på företagarfrukosten hos Gamla Byn AB.
Lars Isacsson och Anders Friberg presenterar markköpet i Horndal på företagarfrukosten i Gamla Byn ABs rymliga garage

Oktobers företagarfrukost handlade om aktuella och planlagda byggnationer, upphandlingar... och så klart… markköpet av de 109 hektaren utanför Horndal där köparen Google offentliggjordes förra fredagen, den 13 oktober 2017.

Ola Westerlund driftchef och Jan Näslund VD från kommunkoncernens bolag Avesta Industristad AB och Gamla Byn AB berättade om planer för Koppardalen, Balders hage. Markusskolans idrottshall, och så de nyligen invigda husen med hyresrätter (totalt 45 lägenheter) på Fridhem 10 i Krylbo.

Området Balders hage (vid Engelbrektsgatan) projekteras nu och det blir förmodligen byggnation med vård och omsorgsboenden samt förskoleavdelningar under nästa år. På badhustomten, Markusgatan/Fredsgatan startas projektering för lägenheter inom kort, idrottshallen vid Markusskolan planeras vara klar under våren 2019. Brukscluben planeras att säljas och förhoppningen är att det blir framtida lägenheter där.

Avesta Industristad äger och förvaltar 98 000 m2 lokaler däribland Kallvalsen (1600 m2) som det nu finns planer på att göra till ett framtida Science Center. De har fått i uppdrag att undersöka om det går att genomföra en sådan ombyggnad. Tanken är att Kallvalsen ska bestå av tre plan där verksamheter som på olika sätt är kopplade till ett Science Center, ska hålla till. Det kan exempelvis handla om kontor och laboratorier.

Det har visat sig att många andra företag söker sig till platser där det byggts datacenter och som en del i Googles markköp utanför Horndal, förbereder sig Avesta kommun på olika scenarios om vad en eventuell kommande etablering kan innebära och föra med sig i form av kringverksamheter. Det skulle till exempel kunna vara ett Science Center.

Kommunen har även köpt mer mark i Horndal och sedan tidigare finns det mark i Nordanö som kan användas till industriområden.

2010 kom den första datacenterförfrågan till kommunen och totalt handlade det om sju förfrågningar mellan 2010 och 2014. Googles förfrågan kom 2014 via Business Sweden, en halvstatlig organisation som bland annat jobbar för att få företag att växa internationellt och attrahera utländska investeringar till Sverige.

Googles första besök i Krångede, markområdet utanför Horndal, var i januari 2015. Väderprognosen lovade snö och kommunen fick snöröja för att ens komma ut på skogsvägarna i det tilltänkta markområdet. Avesta blev intressant för företaget, inte bara genom sitt geografiska läge och infrastruktur– dalahästen gjorde sitt också…

Besökarna från företaget ville gärna se Dalahästen, de åkte dit och tog selfies med Dalahästen i bakgrunden - det var populärt!  Säger Lars Isacsson

Aktörerna i processen för markköpet har varit Regeringskansliet, Invest in Dalarna Agency, Avesta kommun och Business Sweden.

Anders Friberg, kommundirektör och Lars Isacssons, kommunstyrelsens ordförande tackar för den stora insatsen från all involverade och att det varit en ”True team effort”.  Avesta-teamet består av Lars Isacsson kommunstyrelsens orförande, Johan Thomasson oppositionsråd, Anders Friberg kommundirektör, Ulf Lademyr markchef Miljö och Byggnadsförvaltningen, Peter Granqvist planingenjör Miljö och Byggnadsförvaltningen, Anders Hagfeldt VA-ingenjör, Lars Enoksson näringslivsutvecklare, Sussanna Kippo utredare.

 • Jan Näslund, AIAB/Gamla Byn