• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.

  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00. Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Fler ungdomar får jobb i Avesta

Publicerad: 2017-09-14, kl 22.50

I augusti i år fördubblades antalet unga i Dalarna som fick jobb, jämfört med augusti i fjol. I den statistiken, framtagen av Arbetsförmedlingen, utmärker sig Avesta då omsättningen av ungdomar som går ur i jobb just Avesta är 3 procent och därmed högst i länet.

Jan Sundqvist berättade om framtidens jobb.
Jan Sundqvist berättade om framtidens jobb.

– Det positiva resultatet i Avesta beror främst på att vi har lyckats ta vara på den goda arbetsmarknaden, genom ett målmedvetet arbete av våra duktiga medarbetare och bra samverkan med både kommunen som det privata näringslivet, säger Mattias Olofsson, arbetsförmedlingschef södra Dalarna till SVT Dalarna.

Glädjande är att utvecklingen inte heller ser ut att stagnera. Efterfrågan på medarbetare med yrkesinriktad utbildning är stor och växer i hela länet påpekar Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsanalytiker Jan Sundqvist som hänvisar utvecklingen till mängden blivande pensionärer.

Han påpekar också att tillgången på utbildad omsorgspersonal om några år bara kommer att täcka behovet för ett par län i landet. Resterande län blir utan om inte fler utbildar sig i branschen.

Tillgången på jobb kommer alltså att vara fortsatt stort i Sverige.

- Bara här i Avesta och fram till och med augusti, har det utannonserats över 2000 jobb genom Arbetsförmedlingen, noterade Jan Sundqvist när han förelästa på Avestas mässa Framtidens kompetens i Avesta.

Jobben finns alltså. Men de svenskfödda räcker inte till för att fylla tjänsterna. Hade det inte varit för de senaste årens invandring, hade inte Sverige haft det goda ekonomiska läget man har idag, då 7 av tio nya jobb som skapats har gått till utrikesfödda.

För att bibehålla takten och det ekonomiska läget krävs i framtiden rätt och kvalificerad personal.

- Det betyder att det är väldigt viktigt att skolorna håller kvalitet i sin utbildning, sa Jan Sundqvist vars råd till ungdomar som vill ha jobb i framtiden, är att gå ut gymnasiet med godkända betyg, gärna vidareutbilda sig via högskola, universitet eller yrkeshögskola men också att ta körkort! 

Var finns då jobben? Enligt Andreas Lepa och Emma Israelsson från Jobba i Västerås, (som utarbetat skolämnet Arbetsmarknadskunskap och som även de föreläste vid mässan Framtidens kompetens i Avesta) återfinns jobben inom industri, vård och omsorg, pedagogik, transport och logistik, skog, handel och bank och ekonomi, konstaterade De är emellertid inte de jobb som ungdomar listat som sina drömjobb. Det handlar ofta om att bli artist eller jobba med media.

Men framtidens jobb kanske inte ser ut som idag., sa Andreas och Emma.

-  Utvecklingen går så fort. 65 procent av de barn som börjar skolan i dag, kommer att jobba i ett yrke som vi inte ens känner till idag. Många av jobben kanske digitaliseras och automatiseras. Framför allt kommer robotar att ta hand om muskelarbetena. Men det kommer att skapas nya jobb som kräver nya tekniska hjälpmedel. Man får alltså inte vara rädd för förändring. Det är en drivkraft.

Andreas och Emmas uppmaning till ungdomarna var att plugga rätt – det vill säga utbildningar som företagen efterfrågar i sina jobb. Inte efter de yrken där antalet sökande är många men utbudet ytterst litet. 

 • Andreas Lepa och Emma Israelsson berättade om ungdomars syn på drömjobb.