• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.

  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00. Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Februarifrukost

Publicerad: 2018-02-08, kl 12.35

Skogsavverkningsnyheter och kompetensförsörjning var teman på februarifrukosten på Västanhede Trafiks bussdepå. Det blev officiellt att 47 hektar av den mark som Google köpte av Avesta kommun i Horndal i höstas, nu ska börja avverkas.

Johan Eriksson och Tomas Ramsell, Västanhede Trafik AB
Johan Eriksson och Tomas Ramsell, Västanhede Trafik AB

"Som ett steg i ledet att förbereda Horndal Industriområde för vidare utveckling kommer det att ske aktiviteter på och runt området under de kommande 6-18 månaderna. Dessa aktiviteter är bland annat skogsavverkning på södra delen av siten och arbete som möjliggör infartsvägar och vatten och avloppsanslutning. Detta betyder inte att det har tagits ett beslut om en etablering på siten, men aktiviteterna är nästa steg i utvecklingen för att möjliggöra att ett sådant beslut fattas.”

Det kommer att ske mycket saker i Horndal, vi jobbar på att ha så bra planering som möjligt inför jobbtillfällen och affärsmöjligheter under och efter eventuell uppbyggnad på siten.
Lars Isacsson (S) Kommunstyrelsens ordförande.

Isacsson poängterar också att närheten till Stockholm Arlanda är viktig men att vi även behöver mer boende och hotellkapacitet i kommunen.

Ca 90 företagare besökte Västanhede Trafiks bussdepå i Källhagen den 6 februari och fick även lyssna på Västanhede Trafiks Tomas Ramsell och Johan Eriksson.

Västanhede Trafik AB har ca 300 anställda och ca 20 olika nationaliteter från Norden, Europa, Afrika och Asien. Det är ett familjeägt företag som går långt tillbaka i tiden: allt började med Tomas Ramsells farfars lastbil.
De ingår i Sambus (som har avtalet med Dalatrafik), och har 600 fordon fördelade på åkare i länet. Västanhede Trafik är det lokala bolaget som har linjetrafik i Vansbro, Säter, Hedemora och Avesta samt även en del av trafiken i Norberg, Sala, Harbo och Uppsala. Linjetrafiken är motorn i verksamheten.

Västanhede Trafik kör även bussar för olika arrangemang som teater, sport (bl.a. till Leksands IF hemmamatcher), musik, med mera och tror alltmer på att nischa sig med sina nya konferensbussar.
I koncernen ingår även fastigheter, hus, BDS bilverkstad, så har de precis startat MABI biluthyrning där de hoppas få bland andra kommunen att hyra bilar.

Kompetensförsörjning var temat på februarifrukosten: Sverige behöver 2400 bussförare per år, men enbart 20 personer utbildas till bussförare.

Västanhede Trafik har stor omsättning på sin personal då många pendlar under utbildningen och sedan börjar jobba närmre hemmet då utbildningen är slutförd.

Arbetsförmedlingens representanter Åsa Johansson, Kim Huynh och Christina Södergren-Johansson var också på plats och berättade om att de genomför olika insatser för att hjälpa företag att hitta rätt kompetens. De har gjort en inventering av kompetens i Avesta och Hedemora för att kunna matcha specifika yrken eller branscher. De har även genomfört två rekryteringsmässor under januari. Den 15 februari är det dags för ett speedmeeting med fokus på industri och transport. Läs mer här.

Arbetsförmedlingen flaggar för möjligheten att ha rekryteringsträffar på plats hos dem samt bjuda in företag som får presentera sig och sitt arbetskraftsbehov för personal så att matchning lättare kan ske. Arbetsförmedlingen tipsar även om att arbetsgivare kan lägga en intern urvalsorder i Platsbanken för att snabbare få den kompetens som eftersöks.

Avesta kommun delade ut blommor till Annica Hanses och hennes företag IDEH AB som tog hem vinsten i kategorin Årets Nyföretagare på Dalarna Business Stjärngala i januari. Jonny Nilsson och hans företag Bäsinge slakteri blev i helgen vinnare i kategorin Årets Nyföretagare på Dala Genuine Food Awards, en förlängning av Skördefesten, där man vill hylla lokala producenter, förädlare, nytänkare, nyföretagare och turistsatsande företag.

 • Arbetsförmedlingens representanter Åsa Johansson, Kim Huynh och Christina Södergren-Johansson

 • Annica Hanses IDEH AB och Jonny Nilsson Bäsinge slakteri vinnare och nyföretagare