• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Avesta kommun åter ägare av världens största Dalahäst

Publicerad: 2019-10-02, kl 20.31

Nu är Avesta kommun ägare till världens största dalahäst.
Nästan precis 30 år efter invigningen, kunde Lars Isacsson på onsdagen 2oktober överlämna den överenskomna enkrona som betalning för den 13 meter höga och 67 ton tunga dalahästen intill riksväg 70.
- Det här känns riktigt bra, förklarade Lars Isacsson efteråt.

I kallt duggregn övertog Avesta kommun världens största Dalahäst för en krona.
I kallt duggregn övertog Avesta kommun världens största Dalahäst för en krona - och en lite minnes höst. Fr v Sune Nises och Elin Grundén från Fastighetssnabben AB och t h Anders Friberg kommundirektör och Lars Isacsson kommunalråd.

Köpet skedde givetvis vid foten av hästen som stått på platsen sedan slutet av 80-talet. Den byggdes samtidigt som Handelsplats Dalahästen byggdes upp. Invigningen skedde 13 december 1989. Den vinterns förmodligen kallaste kväll.

Och väder och vind kom att påverka hästen. Den har med året tappat såväl i färglyster som kraft. Sprickbildningen i betongen som startade för några år sedan, medförde att den näst intill dömdes ut – om ingenting gjordes. Efter förhandlingar mellan kommunen och det danska bolaget Röd-Vit Filial af K/S Dalahästen, som ägt hästen, kom de överens. Kommunen skulle få köpa tillbaka sin häst. Men innan dess ställdes krav på att hästen både skulle restaureras och målas.

På onsdagen, 2 oktober, kunde fastighetsförvaltarnas representanter Elin Grundén och Sune Nises överlämna dokumentationen på hur de restaurerat hästen. På plats kunde därför det definitiva övertagandet skrivas under, och Lars Isacsson kunde överlämna den enkrona som man kommit överens om att hösten kostade. Kommundirektör Anders Friberg överlämnade i sin tur en betydligt mindre dalahäst till fastighetsförvaltarna – som minne.

I och med köpet har Avesta kommun också köpt 300 kvadratmeter mark där hästen står

-  Vi har haft ett gott samarbete. Men det känns bra att vi nu får återta ansvaret för hästen, sa Lars Isacsson.

Inte så oväntad kommentar kan det tyckas. I och med köpet har ju den kanske mesta, nationella symbol som Sverige kan stoltsera med, återigen blivit – svensk!