• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.

  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00. Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Avesta Dalabäst på tillgängligt bredband

Publicerad: 2020-04-07, kl 17.19

Avesta har Dalarnas bästa tillgänglighet till fast bredband. Post- och Telestyrelsens årliga kartläggning av mobiltäckning och bredband, som sker i november varje år visar att Avesta har en tillgänglighet på 95,69 procent. Avesta kan därmed stoltsera med, att långt före många andra kommuner, ha nått regeringens visionära mål för 2025 redan i år.

Några män står på en is och lägger ut fiber.
Miltals med fiber har lagts ner i Avesta kommun, även över sjöar.

Regeringens mål är att 95 procent av alla hushåll ska ha tillgång till höghastighetsinternet. Det som skiljer Avesta från många andra kommuner är den höga tillgängligheten på landsbygden, där Avesta kan stoltsera med över 85 procent  av hushållen och 86 procent  av företagen. I centrala Avesta är siffrorna 97 procent  respektive 95 procent .

- Vi i Avesta har varit oerhört framgångsrika på landsbygden, där ligger vi långt före många andra kommuner. Framgångsfaktorn heter ”tillsammans”. Vi som kommun har haft en tydlig strategi under en längre tid. Vi visste hur vi skulle bygga oss inifrån och ut mot landsbygden. Men vi har också byggt det här tillsammans; kommunen, de ekonomiska fiberföreningarna och de kommersiella företagen, säger Marcus Eriksson som är Avestas bredbandskoordinator.

Tittar man på Dalarna så har 85 procent  av länets hushåll tillgång till höghastighetsinternet. Riksgenomsnittet är knappt 91 procent. Regeringens mål att 90 procent av hushåll och företag ska ha tillgång till fiber år 2020, har Avesta redan klarat av.

Men sedan då? Hur går Avesta kommun vidare för att nå visionen om ett helt uppkopplat samhälle?

- Vi har ett antal fastigheter som inte var klara vid tiden för insamling av data men som har blivit driftsatta i dagarna, så den verkliga siffran är något högre än 95,67 procent .

- Nu fortsätter vi att bygga fiber till bland annat mobilmaster i kommunen för att ge dem en vettig och säker kommunikation till sina etableringar. Vi fortsätter även att hjälpa de lokala företagen med anslutningar och bygger ut vårt fibernät för kommande nyetableringar, säger Marcus Eriksson. För vi slutar inte här!

Att Avesta har en tätposition i Dalarna men också en långt framskjuten plats i landet, vad gäller bredbandsutbyggnaden, är glädjande tycker kommunalrådet Lars Isacsson.

- Jag är mycket nöjd med att vi har så hög andel med tillgång till bredband i hela kommunen. Det är ett målmedvetet arbete med utbyggnad och investeringar i stamnätet för att täcka hela kommunen och ett gott samarbete med lokala fiberföreningar som gjort det möjligt.

Inte minst lyfter han vikten av bredband just nu.

- Det här är en framtidssatsning och det visade sig inte minst nu i Coronatider hur viktigt det är med digital kommunikation och möjlighet att jobba hemifrån.

Närmast efter Avesta i bredbandsutbyggnaden i Dalarna följer Borlänge med 95,48 procent, vad gäller hushåll. Därefter är det ett hopp på 8 procent till Falu kommun.

FOTNOT: Tillgängligt nät betyder inte att lika många är uppkopplade. Att koppla upp sig mot en fibertjänst är varje persons, hushåll eller företags eget beslut.