• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Kungsgatan 32, Avesta. 
  Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Förskollärare: "Min chef har verkligen fått mig att växa"

Förskolläraren Emma har bott på flera platser i både Sverige och världen. Men nu är hon tillbaka i staden i hennes hjärta: Avesta. Utöver själva platsen ser hon tre saker som avgörande för att hon trivs bra som förskollärare i Avesta kommun: bra chefer, tydliga arbetssätt och många möjligheter till kompetensutveckling.

Förskolläraren Emma är född och uppvuxen i Avesta. I hennes tidiga tjugoårsålder ville hon utforska världen och började säsongsarbeta på olika orter runt om i Sverige. Emma reste därefter runt i världen och flyttade sedan till Los Angeles i USA för att arbeta som au pair under ett år. Los Angeles var precis lika häftigt som Emma hade föreställt sig, men hon slogs av hur stressade alla människor var och att det alltid var en väldigt hektisk stämning. Emma längtade tillbaka till lugnet i Avesta, tillbaka till de jordnära människorna och efter närheten till skogen igen. Bland det bästa Emma vet är rida ut med sin häst i skogen och bara njuta av stillsamheten. Samtidigt finns närheten till Stockholm, bara en och en halv timme bort.
– Jag har rest väldigt mycket och sett mycket men alltid känt att det är Avesta som är hemma för mig, säger Emma.

I Emmas arbetslag finns tre ordinarie pedagoger och en extratjänst som hjälper till med praktiska moment i arbetsvardagen, som att exempelvis ta hand om disken, hämta mat, duka och liknande. På så sätt kan Emma och de andra pedagogerna ägna all sin tid till de som de finns där för; barnen.

Emmas chef, förskolechef Maria Hedström, är väldigt mån om att pedagogerna ska trivas och känna sig trygga i sin arbetsroll. Därför ser hon till att personalen får åka på utbildningar och att de ges möjlighet till kompetensutveckling. Ett exempel på när det inträffat var när personalen kände att de behövde extra handledning för hur de ska hantera barn på förskolan som har speciella behov. Maria hörde personalens vädjan och anordnade snabbt så att de fick ta del av en workshop om lågaffektivt förhållningssätt med psykologen David Edfelt. Efter workshopen fick personalen med sig praktiska verktyg för att kunna analysera bråkiga situationer och förstå orsaker till barnens beteende, för att kunna vara steget före framöver. Personalen kände sig stärkta och tryggare, både i hur de praktiskt skulle arbeta men också för att de alla nu hade en gemensam bild av hur de skulle arbeta.
– Jag kan bara prata för mig själv men min chef har verkligen fått mig att växa, säger Emma.

Det är roligt och utvecklande att vara förskollärare, men det kan även vara tufft. Emmas arbetslag har 20 inskrivna barn och med varje barn kommer deras starka viljor och dessutom föräldrar som också vill tycka till. Med så många viljor är det viktigt att det finns tydliga riktlinjer, så att pedagogerna kan känna sig trygga i sina beslut. Därför ser ledningen till att alla pedagoger blir utbildade i det gemensamma arbetssättet ICDP och vägledande samspel. Alla pedagoger får lära sig att hantera dialoger med barn utifrån tre perspektiv; det känslomässiga, det meningsskapande och utvidgande samt det reglerande samspelet.
– Det känns tryggt för oss pedagoger att veta att vi arbetar utifrån samma principer. Vi kan lita på varandra och oss själva, säger Emma.

Senast granskad 12 april 2019.