• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00. 
  Obs! Max 10 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Avgiftsfri busstrafik

Avesta kommun har sedan juni månad 2012 haft avgiftsfri kollektivtrafik på de busslinjer som går inom kommunen. Kommunen har avgiftsfri kollektivtrafik för att främja ett hållbart resande. Resandeökning har sedan införandet varit stor, över 200 procent. Att busstrafiken är avgiftsfri kostar cirka 200 kronor extra per invånare och år, jämfört med om kommunen inte hade haft avgiftsfri kollektivtrafik. För hela kommunen blir extrakostnaden cirka 4,6 miljoner kronor per år.

Den avgiftsfria trafiken omfattar linje 31, 32, 201, 202, 203, 204, 205 samt flextrafiken i kommunen. För att få resa med den avgiftsfria trafiken behöver resenärerna ha ett färdbevis. Färdbeviset består antingen av ett resekort från Dalatrafik (laddat med Avesta-produkten som är avgiftsfri) eller skaffa en avgiftsfri biljett genom Dalatrafik mobilapp.

Resekortet kostar 30 kronor i en engångskostnad och ger därefter fria resor under obegränsad tid (eller så länge trafiken är avgiftsfri). Resekortet går att köpa hos Dalatrafiks försäljningsombud eller med kontantkort ombord på bussarna. I Avesta kommun är det ICA Kvantum i centrum som är ombud. Mobilappen är helt avgiftsfri och man behöver inte betala något för sin biljett genom appen, men man behöver däremot registrera ett betalkort i appen. För mer information se Dalatrafiks hemsida.

Bussvärdar

Sedan maj 2016 har kommunen anställt bussvärdar som arbetar ombord på bussarna. Bussvärdarnas arbetsuppgifter är att vara där som en service för resenärerna. Det kan till exempel handla om att hjälpa till vid på- och avstigning, hjälp att skaffa ett färdbevis eller ge reseinformation om byten eller avgångstider.

Utvärdering av den avgiftsfria kollektivtrafiken

Den avgiftsfria kollektivtrafiken infördes 2012. Efter 1 år genomförde Ramböll en utvärdering. Utvärderingen visade att den avgiftsfria trafiken resulterat i en kraftig resandeökning samt minskad miljöpåverkan då en stor andel av de nya resenärerna var tidigare bilister. Du kan läsa hela utvärderingen här.

Åka buss i Avesta kommun (film)

Senast granskad 28 januari 2020.