• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag kl. 08.00–16.30

  Besöksadress: Kungsgatan 32, Avesta

  Öppettider:
  Måndag kl. 09:00 - 16:30
  Tisdag kl. 11:00 - 16:30
  Onsdag kl. 09:00 - 16:30 
  Torsdag kl. 09:00 - 16:30
  Fredag kl. 09:00-15:00

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Polisen informerar

Avesta kommun och lokalpolisområde Falun-Avesta har undertecknat en samverkansöverenskommelse för att främja det brottsförebyggande arbetet och öka tryggheten i Avesta kommun. En del av överenskommelsen innebär att kommunpolisen, Thomas Nordström, informerar om aktuella händelser, tips och råd på kommunens hemsida. Informationen uppdateras varje månad, med vissa undantag. Vid större händelser kan sidan komma att uppdateras oftare. 

Du kan även följa dalapolisens facebooksida:
https://sv-se.facebook.com/Polisen-Dalarna-449056788501289/

Överenskommelsen kan du läsa här: Samverkansöverenskommelse; Avesta Kommun och Lokalpolisområde Falun – Avesta

November/December 2017

Avestapolisen välkomnar nya medarbetare

Fem nyanställda polisassistenter kommer att placeras i Avesta från och med den 27 november. Fyra medarbetare kommer dessvärre (på egen begäran) att förflyttas till annan ort. Slutkontentan blir att personalstyrkan ökar med en polis.  

31 besökare kom till Avesta polishus 21/11 för att få information om polisyrket. En del hade åkt långt för att lyssna, en så långt som från Älvdalen. Deltagare uppgav spontant att mötet gav ytterligare inspiration att söka polisutbildningen och att Avesta som placeringsort lät lockande.  

Brå:s senaste trygghetsmätning

Brottsförebyggande rådet (Brå) har genomfört en nationell och en lokal trygghetsundersökning (NTU). Det finns tyvärr inga resultat på kommun- eller stadsdelnivå. Resultatet visas lägst på lokalpolisområdesnivå, där Avesta delar sitt resultat med Falun och Hedemora.

Generella resultaten visar inte något särskilt nytt eller avvikande avseende upplevd otrygghet. Unga människor upplever störst otrygghet, kvinnor oftare än män. Otryggheten är ofta kopplad till kvällar och mörker. Utrikesfödda upplever högre trygghet än svenskfödda, men är något mer brottsutsatta.

Exempel på flera resultat:

 • Tryggheten är generellt mycket högre i PO Dalarna jämfört med riksgenomsnittet.
 • I region Bergslagen är utsattheten för brott generellt lägre än riket i övrigt.
 • Män i lokalpolisområdena Borlänge, Falun och Örebro är mer utsatta för hot än riksgenomsnittet.
 • Högst andel brottsutsatta i regionen finns i ålderskategorin 16-24 år.
 • Utsattheten för bedrägerier, sexualbrott och trakasserier ökar nationellt.

Resultaten går att läsa i sin helhet i Nationella trygghetsundersökningen (NTU) 2017:  https://www.bra.se/download/18.4c494ddd15e9438f8ad5c094/1510659001667/2017_Utsatthet_for_brott_2016.pdf

 

Oktober 2017

 

Polisen uppmanar till extra vaksamhet

Däckstölderna ökar när det är dags att skifta mellan sommar- och vinterdäck. Polisen anar också en trend när det gäller stölder av takboxar. Tjuvarna passar på när det är minst risk att bli upptäckt och enkelt att genomföra brottet. 

 • Tänk på att förvara däck inlåsta i ett utrymme som endast du har tillgång till 
 • Parkera bilen på upplysta och befolkade gator
 • Använd gärna låsbara hjulbultar och annan stöldskyddsutrustning
 • Märk bilen och stöldbegärlig utrustning med märk-DNA
 • Vid köp av begagnade däck, var försiktigt när det är uppenbara underbriser, se till att de inte rör sig om stöldgods
 • Håll reda på dina bilnyckar och töm bilen själv, annars gör tjuven det!

Läs brochyr här!

Augusti 2017

 

Tisdagen den 28 augusti öppnar polisstationen i Avesta igen. Öppettider finner du i nedan länk:

https://polisen.se/Kontakta-oss/Polisstationer/Dalarna/Avesta/

Internationell trafiksäkerhetsvecka (vecka 34)
Denna vecka pågår extra hastighetskontroller inom hela EU. Målet med veckan är att sänka medelhastigheten och på så sätt minska antalet döda och svårt skadade i trafiken. Alltför många kör för fort och medelhastigheten har ökat de senaste åren. Kontrollerna kommer därför att riktas mot alla vägtrafikanter, även de som kör strax över gällande hastighetsbegränsning.

Kontrollerna kommer att genomföras på de platser där effekten är som störst, det vill säga på de platser där flest allvarliga olyckor faktiskt sker.

Kör försiktigt!

 

Juni 2017

 

Medborgardialog i Stadhusparken lördag 3 juni mellan kl. 11.00 och 14.00.

Under lördagen kommer polisen tillsammans med kommunala företrädare att finnas i tillgängliga i Stadshusparken för frågor och synpunkter kring det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet inom Avesta kommun.

Under helger, högtider och festivaler är det fler unga än vanligt som dricker alkohol. Då ökar risken för att de råkar ut för, eller begår ett brott.

Du som förälder spelar en viktig roll. Kom överens om vilka regler som gäller kring alkohol med tonåringens andra förälder. Att enas om gränser kring alkohol hjälper tonåringar att stå emot och det blir även lättare för äldre syskon att säga nej.

Råd till dig som förälder

·       Prata med ditt barn för att få en uppfattning om hans eller hennes attityd till alkohol.

·       Tänk på att vara tydlig med att drickande före vuxen ålder inte accepteras. Då ökar chansen att tonåringen kan stå emot alkohol.

·       Tänk på att langning av alkohol även sker via sociala medier idag, till exempel Instagram och Facebook.

·       Uppmärksamma vilka personer ditt barn umgås med, både i den fysiska vardagen och på nätet.

·       Ha koll på vad ditt barn har på rummet.

Innan festtillfället

·       Våga sätta gränser. Köp absolut inte ut alkohol till ditt eller andras barn.

·       Prata med andra föräldrar i samma situation för att kunna dela information. Det är bra att kunna stödja varandra och få veta vad som är på gång. Är det föräldrafritt hos någon?

·       Prata med ditt barn om hans eller hennes planer för kvällen, vad som är bra att tänka på och vilka risker som finns.

·       Vissa saker behöver man hjälp av vuxna för att reda ut. Prata med ditt barn om vad han eller hon ska göra om något tråkigt händer:
1. Ring hem.
2. Kontakta en annan vuxen person.
3. Ring polisen.

Under festivalen

·       Var tillgänglig för ditt barn under kvällen. Var nåbar på telefon och var beredd på att åka och hämta.

·       Delta gärna i föräldravandringsgrupper. Att vuxna finns ute bland ungdomarna är en trygghet och bidrar till minskat drickande.

Detta gör polisen och Socialtjänsten

Polisen och Socialtjänsten kommer att vara aktiva under festivalen. Polisen kommer att hälla ut alkohol som medförs av personer under 20 år och ta reda på var alkoholen kommer ifrån. Vi kommer även att kontakta vårdnadshavare till alla personer under 18 år som bär på alkohol eller är påverkade. Även föräldrar till personer eller kompisar som går bredvid kan komma att kontaktas.  Den kontakten är väldigt viktig och helst vill polisen att föräldrarna själva hämtar sitt barn. Att använda ungdomarnas vittnesmål för att komma åt langarna är en del av polisens arbetsmetod.

Så säger lagen

Det är förbjudet att sälja, köpa ut eller ge bort starköl, vin eller sprit till ungdomar under 20 år. Straffet för langning är böter eller fängelse i upp till två år, vid grova brott upp till sex år.

Hjälp polisen

Har du sett eller hört talas om någon som säljer alkohol eller droger till ungdomar? Ring polisen på 114 14. Vid pågående brott ring 112

 

 

Maj 2017

Aktuella händelser

Rättegången mot den man som misstänktes för de s.k. högboöverfallen avslutades den 11 april. Tingsrättens dom blev klar den 21 april.

Mannen dömdes för försök till mord, grov misshandel, ofredande, stöld och övergrepp i rättssak trots hans förnekande.

Straffet blev fängelse i åtta år och sex månader samt utvisning med förbud att återvända till Sverige. Dessutom ska han betala skadestånd till brottsoffren.

Varför är det viktigt att anmäla brott?

 • Din anmälan kan förhindra att fler drabbas, du kan stoppa återfall i brott.
 • Din anmälan möjliggör lagföring och skadestånd.
 • Din anmälan ger ett statistiskt underlag för brottsanalyser.

Och kom ihåg:

Det behöver inte vara brottsoffret själv som anmäler brottet. Det räcker med att polisen får kännedom om det.

Att tänka på vid anmälan

 • När, var och hur inträffade brottet?
 • Spara all information/bevisning som finns på t.ex. din dator, mobiltelefon, dagbok etc.
 • Finns det vittnen? Lämna namn och telefonnummer till personer som hört eller sett något. 

Mars 2017

Under onsdagen, 2017-03-01, fick polisen larm om ett större bråk på Koppardalsvägen i Avesta. Det talades initialt om att ”fler än 20 personer ska ha varit inblandande”.

Det befann sig ett 20-tal personer utanför en utbildningslokal i Koppardalen, men de flesta utan direkt inblandning i bråket. Tre utomstående personer, utan koppling till lokalen, hade kommit till platsen i bil. I samband med detta uppstod bråk. Flera personer som befann sig på platsen blev indirekt iblandade; några försökte avstyra bråket, medan andra endast bevittnade händelsen.   

Två personer, misstänkta för inblandning i bråket, hämtades senare under dagen till förhör, men frigavs därefter.

Det uppstod även ett bråk vi busstationen, senare samma onsdag. Det kan inte uteslutas att det finns ett samband med bråket i Koppardalen, men det är inget som är klarlagt ännu.  

Ytterligare ett bråk, samma onsdag, inträffade på ett asylboende i Avesta kommun. Den händelsen har inga kopplingar till de ovan beskrivna.

Förundersökning pågår gällande samtliga händelser.

Februari 2017

Överfallen i Högbo
I tisdags åtalades mannen som misstänks för överfallen i Högbo. Huvudförhandlingen, dvs. rättegången, beräknas pågå under flera dagar innan dom kan meddelas i målet.

Inbrott i södra Dalarna i slutet av 2016
I tisdags åtalades de tre männen som misstänks vara delaktiga i den inbrottsvåg som drabbat södra Dalarna.

Januari 2017

Inbrottsvågen södra Dalarna
De tre män som tidigare greps misstänkta för delaktighet i villainbrotten i länet är fortsatt häktade. Ny häktningsförhandling kommer att ske under nästa vecka.  Men glöm inte att flest villainbrott sker under årets mörkaste månader och att man fortfarande bör vara extra vaksamma. 

Extra insatt information angående inbrott! (2016-12-09)
Den inbrottsvåg som drabbat Avesta-Hedemora fortsätter. Polisen arbetar för att så snart som möjligt få fram en misstänkt gärningsperson.  

Inbrotten har skett i villor, garage och bilar. Även under dagtid.  

Jag uppmanar er att vara extra vaksamma och att ni tipsar polisen om iakttagelser. Se blankett som kan används som stöd.  

December 2016

Polisorganisationen
I den nya polisorganisationen har nu ”Nyläge 2” inträtt vilket betyder följande; Avestapolisen tillhör organisatoriskt lokalpolisområde Falun, och lokalpolisområdena i Dalarna ser nu ut så här:

 • Lokalpolisområde Borlänge, kommunerna: Borlänge, Ludvika, Smedjebacken, Säter, Gagnef
 • Lokalpolisområde Falun, kommunerna: Falun, Avesta, Hedemora
 • Lokalpolisområde Mora, kommunerna; Mora, Malung/Sälen, Orsa, Vansbro, Älvdalen, Leksand, Rättvik
Senast granskad 24 november 2017.