• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag kl. 08.00–16.30
  Besöksadress: Kungsgatan 32, Avesta 

  OBS! Läs om de nya restriktionerna för besök på Servciecenter här

  Besökstider:
  Måndag kl. 09:00-16:30
  Tisdag kl. 11:00-16:30*
  Onsdag kl. 09:00-16:30
  Torsdag kl. 09:00-16:30
  Fredag kl. 09:00-15:00

  * Tisdag 1 dec öppet endast klockan 11:00-12:30, 15:00-16:30 på grund av personalutbildning. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Samlad information om Covid-19/ Information about Covid-19

På denna sida hittar du av Avesta kommun samlad och uppdaterad information angående Covid-19 med bl a information om den ökade möjligheten till provatagning för misstänkt coronasjuka. Senaste informationen står först.

Information på lätt svenska angående skärpta allmänna råd.

Here you can get information about stricter general information in Dalarna  in several langugages (for example arabic, dari, tigrinyan, farsi and kurmanji) information about Covid-19; about the virus, how to protect yourself and others and healthcare for visitors. Spoken information

2010-11-27
Självprovtagning för misstänkta Covid_19-smittade
Från och med måndag 30 november införs självprovtagning i Dalarna för misstänkt smitta av Corona -19. Provtagningarna sker vid särskilda provtagningsstationer. I Avesta återfinns den vid från och med den 30/11 vid Ishallen/ Avestavallen.

För självprovtagning krävs dock tidsbokning. Den bokas via 1177.se. Vid tidpunkten för provet, ska personen infinna sig vid Ishallen/Avestavallen - helst genom att köra dit i bil - följa personalens anvisningar, få provtagningspaketet och genomföra provet (genom att ta provet i näsa och svalg med en provtagningspinne) och sedan vänta in personal som efter visad legitimation tar hand om provet. Provsvaret kommer i 1177 Vårdguidens e-tjänsterinom 1-3 dagar.

Provtagningspaket kan också beställas på Apoteket Kronan i Avesta Galleria. Där kan dock provtagningspaketet bara lämnas ut till ett symptomfritt ombud. Provet utförs som vid en självtestation, förvaras kallt och lämnas till samma apotek snarast möjligt, absolut samma dag som testet genomförts. Den levereras till apotek av symptomfritt ombud som har både den provtagnes och den egna legitimationen med sig.

Här kan du ta del av Region Dalarnas information om självprovtagning Covid- 19.

Så gör vi i Avesta i pandemitider:

De senaste veckornas skärpta allmänna råd, innebär att våra arbetsuppgifter men också livet utanför arbetet har förändrats.
Det är viktigt att följa alla råden för att vi ska kunna ge bra och säker service till våra medborgare och samtidigt kunna hindra smittspridningen.

Här följer några snabba råd för att vi alla tillsammans i Avesta ska kunna minska smittspridningen:

Vi stannar hemma om vi uppvisar symptom på förkylning.

Vi tvättar händerna ofta.

Vi håller avstånd - i fikarummet, i möteslokalen, vid lunchbordet.

Vi tar bara emot planerade besök om inte akutbehov uppstår.

Våra möten sker digitalt. Nödvändiga fysiska möten planeras noggrant i stora konferensrum.

Vi arbetar hemifrån om det är möjligt. Vår chef avgör.

Vi som har kontor håller dörren stängd och vädrar ofta.

Vi undviker konferenser.

Vi undviker resor.

Vi undviker folksamlingar och trängsel.

Vi håller oss hemma på vår fritid.

Vi umgås bara med vår familj.

 

2020-11-20
Förbud mot sammankomster med mer än 8 personer
Regeringen har beslutat att det från och med den 24 november är förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Syftet är att motverka smittspridningen av covid-19. Ett undantag medges; för begravningsgudtjänster där taket sätts på 20 personer.

Däremot gäller regeln 8 personer även på serveringsställen där också stopp av alkoholförsäljning efter klockan 22.00 trädde i kraft 20 november. Förordningsändringen kommer att omprövas kontinuerligt.

2020-11-19
Lokala besöksförbund kan införas på äldreboenden
Regeringen har beslutat att ge Folkhälsomyndigheten möjlighet att fatta beslut om lokala besöksförbud på äldreboenden. Ett sådant beslut ersätter dock inte arbetet med att försöka förhindra smittspridningen. Samtidigt har regeringen också bestämt att möjligheterna för maka/make/partner som ofta ingår i en riskgrupp och som lever ensam, ändå ska kunna få göra besök.
Införandet av besöksförbud på äldreboenden ska ske i dialog med kommuner och regionala smittskyddet.

2020-11-17
Karlfeldtgymnasiet coronaanpassas - flera elever får plugga hemifrån
Med anledning av den galopperande smittspridningen av Covid 19 har Karlfeldtgymnasiet beslutat att anpassa sin utbildning. Det innebär ökad distansutbildning för i första hand de elever som går de högskoleförberedande programmen. Läs mer här.

2020-11-16
Frågor och svar om de skärpta allmänna råden!
I och med Folkhälsomyndighetens och Region Dalarnas nya allmänna råd som gäller från fredag 13 november så finns många frågor vad som gäller. I stora drag innebär de nya råden att alla ska avstå fysisk kontakt med människor utanför det egna hemmet, avstå från inomhusmiljöer där trängsel kan uppstå och att jobba hemifrån så långt det är möjligt. Men du kanske har fler frågor? Region Dalarna har sammanställt vanliga frågor och svar om de skärpta råden som du kan ta del av här.

2020-11-13
Så blir konsekvenserna för Avestaborna med anledning av de skärpta allmänna råden i Dalarna.
Nu stänger Avesta kommun sina badhus och gym, begränsar tillgången till biblioteken och stänger lokaler för extern verksamhet. Det här är en följd av de nya och skärpta allmänna råden för Dalarna och Avesta, med anledning av det snabbt ökande smittan av Covid-19.
Här kan du ta del av alla förändringar som kommer att gälla fram till i första hand 10 december.

Familjemedlemmar till smittade ska inte provtas
Smittskydd Dalarna har beslutat att hushållskontakter inte ska provtas med PCR-prov om de inte själva visar symtom som kan tyda på covid-19.

– För att bromsa den ökade smittspridningen måste vi prioritera provtagning för personer som har symtom som kan vara covid-19, och om en hushållskontakt till en konstaterat smittad person själv får symtom så ska hen självklart provta sig, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare.
Läs mer här om regionens beslut.

Samma rekommendationer för 70+ som för övriga svenskar
Folkhälsomyndigheten har beslutat att ta bort rekommendationen om att personer som är 70 år och äldre bör undvika kontakter med andra. Orsaken är bland annat att vissa grupper drabbats av sämre psykisk hälsa. Förändringen innebär dock att det nu blir särskilt viktigt att alla tar sitt ansvar och följer de allmänna råden för att förhindra spridning av covid-19.
– Alla i Sverige får samma ansvar för att skydda sig själva och andra, säger socialminister Lena Hallengren (S).
Läs mer om beslutet här.

Rekommendationer för hushållskontakter vid covid-19
Personer som bor tillsammans med någon som har en pågående covid-19-infektion, ska nu betraktas som möjliga sjukdomsfall och stanna hemma.
- Genom att stanna hemma när någon i hushållet är smittad kan man stoppa smittan från att sprida sig vidare till personer i riskgrupper, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare Region Dalarna.
Med hushållskontakter räknas personer som delat boende med den som konstaterats smittad, någon gång under perioden som hen varit smittsam. Förhållningsreglerna för hushållskontakter gäller personer från 16 år och uppåt. Läs Region Dalarnas pressinformation här.

Frågor och svar kring PCR-testning i Dalarna
Har du frågor kring PCR-testning kan du få några av svaren i detta dokument. Det är länsstyrelsen som sammanställt vanliga frågor och svar kring allt från när du bör stanna hemma, hur man bokar en test-tid, vad som händer vid ett positivt respektive negativt provsvar och vad som gäller för olika åldrar. Svaren bygger på Folkhälsomyndigheten och Region Dalarna smittskydds rekommendationer.

Upptäckta smittfall hittas av smittspårning - så går det till
De flesta nya fall upptäcks av smittspårning. Det innebär att de personer som visar sig bära på smitta kontaktas och sedan följer  en snabb kartläggning av personens kontakter. På så vis kan Region Dalarnas smittskydd snabbt ta kontroll över smittan och förhindra vidare smittspridning.  Läs mer här om smittspårning och hur det går till. 

Provtagningar.  Personer med symptom kan via Vårdappen eller på sin Vårdcentral boka tid för  PCR-prov- (även kallat virusprov) som visar om personen ifråga har en pågående covi-19 infektion) på sin vårdcentral. Så går det till!  Läs om när och hur.  
Antikroppstester sker kontinuerligt för regionens och kommunernas vårdpersonal men väntas komma igång för allmänheten först i höst.
Här kan du läsa mer om PRC- och anikroppstester.
Här kan du ta del av frågor och svar kring testning av covid-19.

Är du barn eller ungdom kan du får svar här på frågor om Covid-19 som du funderar på.

HÅLL UT - HÅLL AVSTÅND men HÅLL KONTAKT

Känner du oro eller känner dig ensam kan du ringa Svenska Kyrkans i Västerås journummer 010-160 61 10.
Stödnumret bemannas av Svenska Kyrkans präster diakoner och diakoniassistenter som är vana vid att möta människor som upplever oro och utsatthet. Tjänsten riktar sig till alla i länet oavsett tro eller livsåskådning och har startats på uppdrag av Region Dalarna.
Här hittar du fler telefonnummer att ringa och ställa dina frågor eller funderingar kring coronaviruset eller om du är orolig för dig själv eller någon i din närhet. 

 

Var källkritisk!
Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, vänd dig till ansvariga myndigheter för bekräftad och säkerställd informationLäs mer här om källkritik.  

AVESTA KOMMUN OCH COVID-19:
Svar till oroliga - Så jobbar Avesta kommun i coronatider

Information till barn och ungdomar om Covid-19
Handlingshjälpen
Stöd till anhöriga

Du hittar också i slutet på den här sidan länkar till myndigheter och samlad information rörande Covid-19 vad gäller exempelvis stöd och hjälp.

Om du känner dig sjuk:
De flesta som får Covid-19 blir inte svårt sjuka och behöver inte kontakta vården. Kontakta vården om du känner dig mycket sjuk. Då  ringer du telefonnummer 1177 eller din vårdcentral. Har du mycket svårt att andas, ring 112.

Har du har allmänna frågor om Covid-19. Du kan även ringa telefonnummer 113 13 om du har allmänna frågor om coronaviruset.
Hör biträdande smittskyddsläkare vid Falu lasarett när hon berättar om viruset och hur du kan förhindra smitta.Senast granskad 30 november 2020.