• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag kl. 08.00–16.30

  Besöksadress: Kungsgatan 32, Avesta

  Öppettider:
  Måndag, Onsdag, Torsdag kl. 09:00 - 16:30
  Tisdag kl. 11:00 - 19:00
  Fredag kl. 09:00 - 15:00

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Avlösarservice

Med hjälp av avlösarservice kan du som anhörig tryggt lämna hemmet för att vara ledig och göra något för egen del. Insatsen är kostnadsfri och ges med upp till 10 timmar per månad. Den sökande tillsammans med den anhörige avgör själv hur timmarna ska fördelas under månaden i samråd med anhörigteamet.

Syftet med insatsen Avlösningen är att betrakta som en insats i form av social service, enligt 4 kap. 1 § Socialtjänstlagen (SoL). "Socialnämnden ska genom stöd och avlösning underlätta för dem som vårdar närstående som är långvarigt sjuka, äldre eller som har funktionshinder." 

Vem kan få insatsen?

Avlösarservice vänder sig till personer med omvårdnadsbehov som vårdas i hemmet av anhörig. Förenklad biståndshandläggning för personer 65 år och äldre.

Omfattning och avgifter

I enlighet med antagen plan för anhörigstöd kan upp till 10 timmar avgiftsfri avlösarservice beviljas per månad. För avlastning utöver 10 timmar per månad betalas avgift enligt aktuell taxa. Timmar för service kan inte sparas från en månad till en annan. Avlösarservice kan beviljas upp till 10 timmar per månad. Vid behov av avlastning över längre tid, hänvisas till korttidsavlastning på Lindhagen.

Ansökan och bedömning

Insatsen söks av personen som har omvårdnadsbehov.

Ansökan om avlösarservice (pdf).

 1. Ansökan sker genom denna blankett i samråd med anhörigsamordnare vid hembesök eller muntligt till kommunens biståndshandläggare.
 2. Ansökan beviljas eller avslås enligt ovanstående riktlinjer av kommunens biståndshandläggare.
 3. Skriftligt svar på beviljad eller avslagen ansökan skickas till den anhörige.
 4. Beviljad ansökan skickas av kommunens biståndshandläggare till anhörigsamordnaren som ansvarar för anhörigteamet i kommunen.
Senast granskad 15 mars 2017.