• Skriv ut
 • Kontakt
 • L L Lättläst
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Kungsgatan 32, Avesta. 
  Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Fiske

Rofyllt fiske i södra Dalarna

Fiskevattnen i Södra dalarna domineras av Dalälven, som med en vattenväg på nästan 80 km sträcker sig genom kommunerna Hedemora och Avesta. Älven och de sjöar den rinner genom i Södra Dalarna är ett av Sveriges absolut bästa gäddvatten. 

Varje år tas gäddor på 120 cm och däröver. Numera har flera områden och fiskeanläggningar infört regler om att gäddor över 80 cm ska sättas tillbaka. Detta för att de stora gäddorna är viktiga i ekosystemet och för ett uthålligt fiske efter stor gädda. Den naturliga förekomsten av gös är också bra. Gösfisket blev särskilt uppmärksammat när Sveriges största gös i insjövatten togs här år 2010. Abborren finns i alla Södra Dalarnas fiskevatten och särskilt i älven finns chans att ta sin rekordabborre.

Totalt finns inom området drygt 25 olika fiskarter. Utöver älven och intilliggande sjöar finns 100-tals större och mindre sjöar, främst i den mer höglänta skogsbygden. Bland dessa kan nämnas sjösystemet Fullen, Edsken och Grycken - Hedemora kommun.

Fiskesäsongen i öppna vatten sträcker sig från april till dess isen lägger sig, oftast i slutet av november. Fisket efter gädda, gös och abborre sker bäst från båt medan harr och öring fiskas från land med flugspö. Observera att det krävs fiskekort i många av våra sjöar och vatten. Här nedan hittar du fiskevårdsområdena.

Senast granskad 19 augusti 2021.