Avesta kommun Sidhuvud
Tillväxt informerar JUNI 2020
Digitalt frukostmöte i juni
Nu är det dags igen! Hämta en kopp kaffe, unna dig en frukostmacka och ta del av Tillväxt Avestas Företagarfrukost för juni - på nätet. I spåren av Covid-19 fortsätter vi alltså att arrangera vår frukost på ett digitalt sätt. Den här gången får du lyssna på Ann-Sofie Wikström på Polygon samt Pelle Andersson från Dalapop. Och som vanligt är det kommunalrådet Lars Isacsson som inleder. Det digitala frukostmötet hittar du här!     
I höst flyttar de första ägarna av parhusen på Älvbrovägen in

I början av oktober flyttar de första husägarna in på Älvbrovägen 2-10; ett litet men helt nytt bostadsområde, några, långa stenkast från Avesta centrum och med Salomonsån i söderläge. Det handlar om 10 parhus som med en förvånansvärd snabbhet har byggts upp under våren. Initiativtagare är företagaren Berton Spångberg. Läs mer här. 
Samtidigt har Gamla Byn AB nu tagit första spadtaget för 72 nya lägenheter på gamla Badhustomten, varav 32 är avsedda för trygghetsboende. Inflyttningsklart där ska det vara våren 2022. Läs mer här.

Digitalisera för framtida tillväxt

Är du ett landsbygdsföretag och känner att det är dags att digitalisera dig ännu mer? Nu har du chansen. Ett nytt stöd – Digitalisering 2020 - har arbetats fram av Tillväxtverket som tillsammans med Almi vänder sig till små och medelstora företag på landsbygden som vill bli mer konkurrenskraftiga och vill arbeta för en långsiktig tillväxt med hjälp av digitalisering. Utbildningen föregås av en behovs- och nulägesanalys. Därefter följer träffar och diskussioner om målen. Utbildningen är kostnadsfri. Vill du veta mer eller anmäla ditt intresse kan läsa här. 

Upphandlingsdialog Dalarna startar Upphandlingsakut

Nu startar Upphandlingsakuten; en kostnadsfri utbildning och fem timmars individuellt stöd vid anbud, riktat till små och medelstora Dala-företag. Syftet är att göra det lättare för leverantörer och upphandlare eller inköpare att matcha varandra. Från Företagarna tror man att upphandlingsakuten kan få stor betydelse. - Jag har jobbat för att få fler företag att lämna anbud i upphandlingar. Det är inte enkelt att delta men det här kan få stor betydelse när det blir dåliga tider, säger Dalaordförande Karin Ringsby. Läs mer här.

Sätt fart på förändrings- processen inom handeln

I takt med coronakrisen har digitaliseringen tagit jättekliv och e-handeln växer sig samtidigt allt starkare. Den här snabba strukturomvandlingen av handeln, där Amazon förväntas spela en stor roll, kommer att kräva flera offer. Det menar HUI – Handels Utredningsinstitut, som ställt samman tre viktiga strategier att fundera över. Det handlar om rätt sortiment, rätt position och rätt läge. Vi bifogar här HUI:s artikel med en fördjupning kring de olika strategierna som Tillväxt Avesta tagit del av. Där redovisas också uppdateringar kring Amazon och hur man möter ett handelsföretag som jätten Amazon. Läs mer här.

Nya digitala skyltar på plats

De digitala skyltarna på riksväg 70 är på plats. Med skyltarna har vi fått mer pixlar, en tydligare stadsmarkering och en skärm som känner av dagsljuset och kan justera ljusstyrkan därefter. Men det här är inte bara kommunens marknadsföringsplats. För en billig peng kan skyltarna även användas av kommersiella aktörer- under vissa förutsättningar. Läs mer här. 

Kvinnors företagare valde walk-and-talk-möte
När man på grund av Covid-19 inte kan eller bör träffas, finns det andra sätt att ses, prata och byta erfarenheter. Tillväxt Avestas nätverk för Kvinnors företagande valde häromsistens att anordna ett möte utifrån konceptet walk-and-talk. Det blev en hälsosam promenad runt Älvpromenaden där frågor - allt från att vara sitt eget varumärke till hur man når nya kunder men också hur man bygger relationer och hur man kollar statisk för sina hemsidor och sociala kanaler - lyftes och diskuterades. Efteråt samlades alla kring lunchbordet och delgav varandra sina insikter. Läs mer om mötet här.
Behöver du rekrytera personal?
Corona-pandemin slår olika. Medan vissa företag får jobba hårt för att hålla verksamheten levande, har andra mer att göra än någonsin. Är du företagare och skulle behöva rekrytera personal? Arbetsförmedlingen tipsar då om en digital tjänst på sin hemsida där arbetsgivare kan anställa kandidater som är under utbildning (arbetsmarknadsutbildning). Rekrytering kan också ske direkt från arbetsmarknadsutbildningar inom bristyrken. Som företagare kan du se vilka utbildningar som pågår och antalet deltagare som snart är klara. Klicka här och du kan se vilka utbildningar som är igång.
Kommunen stödjer handel med Avestadaler till alla anställda
I en tid då många handlare och butiksägare har det svårt, har Avesta kommun valt att skänka ett presentkort till alla sina anställda för att på så vis stödja det lokala näringslivet. Det här kan givetvis fler ta efter. Totalt finns det idag 38 företag som anslutit sig till presentkortet. Mer om presentkortet - som också kan vara en present - hittar du här. 
Glad midsommar!
På Tillväxt Avesta önskar vi er alla en trevlig midsommar, en skön sommar med värme och bad, och vilsamma dagar, som kan ge er energi inför hösten då det förhoppningsvis är dags för en re-start för alla. Men tänk ändå på att hålla avstånd, och att tvätta händerna.
Håll ut, håll avstånd, håll kontakt!
önskar Anders, Carina, Stina, Erica och Kerstin.
Aktiviteter
Stjärnlunch på Vallen med Dalarna

Business Fredag 21 augusti är det dag för en Stjärnlunch på Vallen, i Borlänge. Denna gång kan du välja att närvara eller delta via webbsändning. Stjärnlunchen är ett samarbete mellan Dalarna Business och näringslivskontoren i Dalarna. I år medverkar även Dalarna Science Park. Max två personer från varje företag kan delta på plats. Anmälan är bindande men kan överlåtas. No-show debiteras med 250 kronor. På programmet står föredagshållare som Daniel Erlandsson Årets Företagsledare, Nils Östenström Årets Nytänkare, Dalforsån AB Årets Exportföretag och Åkerströms Årets varumärke. Dessutom kommer deltagarna också att förutom landshövding Ylva Thörn, lyssna till personer från IK Brages organisation.

Tid: Fredag 21 augusti kl 9.30-12.10 Plats: Samling Domarvsvallens huvudentré eller framför din dator Anmälan sker här senast 12 augusti. 

Aktuella upphandlingar
Aktuella upphandlingar Här följer de - i skrivande stund - aktuella upphandlingar inom Avesta kommun men också hela Upphandlingscentret:

Mejeriprodukter för Avesta, Norberg och Skinnskattebergs kommuner.
Hjärtstartare med tillbehör till deltagande kommuner och bolag för Upphandlingscentret Falun-Borlänge-regionen.
HVB för barn och unga i åldrarna 0-20 år, avseende omsorg, vård och behandling för Norbergs kommun. Revisionstjänster för Avesta kommunkoncern. Konsumentförpackade livsmedel 2020, avseende köp i butik för Avesta, Borlänge, Falun, Gagnef, Hedemora, Ludvika och Säters kommuner samt Västbergslagens Utbildningscenter.

Alla upphandlingar hittar du här.


Från och med 1 januari ingår Avesta kommun i Upphandlingscenter, vilket är en upphandlingssamverkan där Falun, Borlänge, Ludvika, Gagnef, Säter Hedemora och Säters kommuner ingår.Upphandlingscenter har huvudkontor i Ludvika men har också satellitkontor i alla de övriga medlemskommunerna. Totalt består centret av 23 medarbetare. Varje kommun har en upphandlare som är kommunansvarig. Denne är tillgänglig för frågor men tar också emot och vidarebefordrar uppdrag till Upphandlindscenter. Kommunansvarige i Avesta är Tove Winqvist Owetz. Mejl: tove.winqvistowetz@ludvika.se.  

Tillväxt informerar är information riktad till dig som är företagare i Avesta kommun.
Tillväxt informerar ges ut av näringslivsenheten Tillväxt Avesta.

Tillväxt Avesta är din dörr in i Avesta kommun och består av: Näringslivschef Anders Åkerström, näringslivsutvecklarna Carina Emtebrink, Kerstin Eriksson, Stina Lundkvist och kommunikatör Erica Hallgren.  
Vill du inte längre ta emot vår information eller vill kontakta oss av andra skäl, ring tel: 0226-64 50 00,
eller skicka E-post till tillvaxt(@)avesta.se 
eller direkt till någon av medarbetarna till fornamn.efternamn@avesta.se.