Avesta kommun Sidhuvud
Tillväxt informerar OKTOBER 2021
Välkommen till en
"riktig" Företagarfrukost
Nu är det äntligen dags att slå upp portarna för en traditionell företagarfrukost i Avesta.
Torsdag 28 oktober kl 7.30 ses vi i Restaurang Dalahästen. På plats kommer kommunalrådet Lars Isacsson att vara, som denna gång live berättar om vad som är på gång i kommunen. Han ska också fördjupa sig i den byggboom som Avesta tycks ligga i startgroparna för. På agendan står även ett möte med nye kommundirektören Tobias Åsell samt information om det nya handelsområdet vid Dalahästen på norra sidan riksväg 70.Välkommen att anmäla dig här, till en frukost med kaffe och macka, trevligt samtal med andra företagare och information om senaste nytt. 
Petra - årets företagare i Avesta
Det är ingen lek att vara företagare. Men lekfullhet kan vara en bra ingrediens i arbetet som företagare. Petra Jarlheim som driver leksaksbutiken Lekstugan, har nämligen utnämnts till Årets Företagare i Avesta 2020. Det är Företagarna i Avesta som varje år delar ut priset. Petra Jarlheim får priset för att hon vågar ta nya och annorlunda grepp men beskrivs också som ett föredöme och ambassadör.               
- Ärofyllt men lite förvånande, sa Petra efter hyllningen och la naturligtvis till personalens delaktighet i utmärkelsen.                               
Julklappstips till
dina medarbetare
Visserligen är det två månader kvar till jul, men det kan ändå vara en bra idé att tänka på julklappar till dina medarbetare. Ett julklappstips kommer från Centrumföreningen som även i år erbjuder företagare att köpa presentkort. Är ni ute i tid (före första november) med beställning av Avestadalern, så bifogas varje presentkort ett rabatthäfte som ger mottagaren många extra erbjudanden. Ett knappt 50-tal butiker och företag tar emot och löser in presentkortet Avestadalern. Läs mer här.
... och grattis Therese!
Vi säger också grattis till Therese Asplund som gjort det igen! I senaste SM i fotografering lyckades hon få med 15 bilder i de olika klasserna. Mest glänser guldmedaljen i klassen kreativt porträtt. 
- Konkurrensen i Sverige är jättetuff då vi har några av världens bästa porträttfotografer här, så att komma på pallen i hela fyra kategorier känns nästan overkligt, säger Therese. 
Men medaljskörden under 2021 är större än så. Vid Europamästerskapen i foto vann hon guld i kategorin ”fashion/beauty”. I november väntar nu slutresultaten i WPE som är en av världens största fototävlingar där hon just nu ligger 3:a av totalt 8000 fotografer.
- Jag tror att min livliga fantasi hjälper mycket i mitt bildskapande. Men inget av detta skulle vara möjligt utan mina fantastiska kunder, modeller, assistenter och partners, säger Therese.
Vem är din favorit till utmärkelsen Stjärnan?
I Dalarna finns många hängivna kvinnor och män som arbetar målmedvetet  för att utveckla sina företag. Dalarna Business vill inspirera och lyfta fram de goda exemplen, men behöver Din hjälp med förslag.Vem vill du se som Stjärnan bland Årets nytänkare, nyföretagare, företag, företagsledare, exportföretag, ungdomsföretagare, varumärke och/eller dalaprofil. Här kan du ge dina förslag. Stjärngalan arrangeras 27 januari på Galaxen i Borlänge.
Permanent lag ersätter
krisstöd vid korttidsarbete
Den 1 oktober började den permanenta lagen för korttidsarbete att gälla och det tillfälliga krisstödet med extra förmånliga villkor upphörde. Med lagen införs bland annat ett karenskrav. Det innebär att många av de som fått stöd för korttidsarbete under pandemin inte kommer att kunna ta del av det ordinarie stödet. Men det finns undantag, så ta reda på vad som gäller för just ditt företag. Läs mer om den nya permanenta lagen.
Nyhetsbrev ger information om nya regler, stöd och lagar
Vill du hålla dig uppdaterad på nyheter och förändringar för företagare? Då kanske nyhetsbreven från verksamt.se kan vara något för dig. Där samlas nyheter och tips från flera myndigheter. Allt för att göra det enklare för dig som driver eller funderar på att starta företag. Här kan du anmäla dig till nyhetsbreven samt ta del av redan utgivna.
Projekt undersöker Avestaföretagens kompetensbehov
Fler på Jobbet! Så heter ett nytt projekt som Avesta kommun driver i syfte att ta reda på hur ni företag jobbar med rekrytering och kompetensförsörjning. Vi vet att många företag uttrycker bekymmer med att hitta rätt person till rätt uppgift. Det blir heller inte lättare när statistiken visar på ett framtida, stort underskott av tillgänglig arbetskraft. Hur löser vi det problemet? Vad är det ni företag behöver och vill? Har du som företagare funderingar kring det här; hör då av dig till projektet. Antingen till Birgitta Hägg birgitta.hagg@avesta.se eller kerstin.eriksson@avesta.se så kan vi resonera om problem och lösningar.
De företag som funderar på utbildningar för sina anställda kan titta närmare på Projektet Lyftkrafts utbud eller på Kompetens.nu.
Grön basindustri i fokus på årets Avestasamtal
Planeringen för den nationella konferensen Avestasamtalen - rörande basindustrins framtid - är i full gång. I år fokuserar vi på temat Framtidens basindustrin är grön och digital. Bland talarna återfinns Outokumpus Europachef Niklas Wass och forskaren Svante Axelsson som är talesman för Fossilfritt Sverige. Årets moderator är Lennart Ekdal. Läs mer om årets Avestasamtal här. 
Av företagare för företagare
Många företagare uppskattar att höra hur andra företagare jobbar och tänker. Det här har ALMI i Dalarna tagit fasta på. I en programserie av Marklund & Hafvsdalen berättar företagsledare i Dalarna sina företagshistorier på ett underhållande men också informativt sätt för dem som vill lyssna. Första avsnittet handlar om Leksands knäckebröd. Se avsnittet här.  
Aktiviteter
Digital frågestund kring upphandlingar

Är du verksam inom exempelvis däck och däckservice, fotografi, måleri, profilprodukter, golvarbeten eller träd, perenner och växter? Då är du välkommen till en digital frågestund på Teams:
tisdag 19 oktober,  kl. 08.00-9.30 gällande upphandling.
Tillväxt Avesta jobbar tillsammans med Upphandlingcenter med att öka kunskapen kring upphandlingar och vår önskan är att fler, lokala företag deltar i upphandlingar.
Säg vad du tycker och anmäl gärna ditt intresse via den här enkäten. Du kan även mejla till tillvaxt@avesta.se om du är intresserad. En Teamslänk kommer att skickas ut innan frågestunden tilld ig som anmält ditt intresse.

Kvinnors företagande - Höstmus hos Älvbrogården Vandrarhem

På höstens första träff hos företagare, möter vi Linda Stålberg som sedan i somras tagit över och driver vandrarhemmet i Älvbro, med nytt namn Älvbrogården Vandrarhem. Hon ser det som ett hedersuppdrag att få bidra till att erbjuda boenden för de som vill besöka och uppleva Avesta.

Tid: Onsdag 20 oktober kl. 07.30-09.00.
Plats: Älvbrogården Vandrarhem, Älvbrovägen 33.
Pris: Kostnadsfritt
Arrangör: Tillväxt Avesta & Älvbro Vandrarhem

Anmälan här senast 18 oktober (max 25 personer)

Äntligen! Välkomna på Företagarfrukost i Avesta


När restriktionerna nu har släppt för alla vaccinerade, så kan Tillväxt Avesta äntligen bjuda in till ett fysiskt och traditionellt frukostbord. Med kaffe, macka, trevlig samvaro och förhoppningsvis intressant information. I detta frukostmöte berättar bland annars Lars Isacsson om alla byggplaner som står för dörren i Avesta. Men ni får också träffa vår nye kommundirektör Tobias Åsell och ta del av den nu antagna detaljplanen för det nya handelsområdet vid Dalahästen.

Tid: Torsdag 28 oktober
kl. 07.30-08.30
Plats: Restaurang Dalahästen
Pris: Kostnadsfritt
Arrangör: Tillväxt Avesta, Avesta kommun.

Anmäl dig här senast 25/10.
Välkomna!

Commercial breakfast med Dalarna Business

Frukostmötet är öppet för partner till Dalarna Business. Utebliven ej avbokad plats debiteras med 200 kr. Glöm inte visitkortet.

Tid: Fredag 29 oktober kl 07.30
Plats: Borlänge Padelcenter, Mästargatan 12 Borlänge
Pris: Kostnadsfritt
Arrangör: Dalarna Business

Läs mer och anmäl dig här

a upphandlingar
OBS! Anbudstiden kan vara begränsad

Förbrukningsmaterial och redskap för textilslöjd -  avser förbrukningsmaterial och textilslöjdsverksamhet ex.vis tyg, saxar, band, sybehör, garn, vadd, mönster, inklusive leverans för kommunerna Avesta, Borlänge, Falun, Gagnef, Hedemora, Ludvika och Säter.

Slamtömning och transport - avser tömning av enskilda avloppsanläggningar, slamtransporter, spolning, tömning av fettavskiljare och rotskärning för Borlänge, Avesta, Gagnef, Hedemora och Säters kommuner.

Spoltjänster - omfattar utförande av slamtömning, slamsugning, spolning, högtrycksspolning, relining, rörinspektion med kamera, torr- och vacuumsugning, kanaltätning m m. - för Skinnskattebergs kommun

Rättsdatabas - omfattar en kommungemensam licens för en rättsdatabas som syftar till att ge tillgång till en webbaserad och kommunövergripande, juridisk nyhets- och rättsdatabastjänst för samtliga befintliga och potentiella användare. I uppdraget ingår även besvarande av frågor, introduktionsutbildningar och support - för Upphandlingscenter Falun Borlänge-regionen.

Elarbeten - avser ramavtal för elarbeten - för Säters kommun samt  Avesta kommun med bolag.

Insamling av kommunalt kärlavfall - avser insamling av kommunalt kärlavfall exempelvis rest- och matavfall från hushåll och verksamheter - för  Avesta kommun.

Alla upphandlingar hittar du här.
 

Avesta kommun ingår numera i Upphandlingscenter, vilket är en upphandlingssamverkan där Falun, Borlänge, Ludvika, Gagnef, Säter, Hedemora och Säters kommuner ingår. Upphandlingscenter har huvudkontor i Ludvika men har satellitkontor i alla de övriga medlemskommunerna. Varje kommun har en upphandlare som är kommunansvarig. Denne är tillgänglig för frågor men tar också emot och vidarebefordrar uppdrag till Upphandlingscenter. Kommunansvarig i Avesta är Tove Winqvist Owetz. Mejl: tove.winqvistowetz@ludvika.se.

Tillväxt informerar är information riktad till dig som är företagare i Avesta kommun.
Tillväxt informerar ges ut av näringslivsenheten Tillväxt Avesta.

Tillväxt Avesta är din dörr in i Avesta kommun och består av: Näringslivschef Anders Åkerström, näringslivsutvecklarna Carina Emtebrink, Kerstin Eriksson, Stina Lundkvist och vår kommunikatör Sanna Landenberg.
Vill du inte längre ta emot vår information eller vill kontakta oss av andra skäl, ring tel: 0226-64 50 00,
eller skicka E-post till tillvaxt(@)avesta.se alternativt skicka ditt meddelande direkt till någon av medarbetarna enligt mallen 
fornamn.efternamn@avesta.se.