Avesta kommun Sidhuvud
Tillväxt informerar SEPTEMBER 2021
Välkommen till höstens
första digitala frukostmöte
Hej och välkommen tillbaka till Tillväxt Informerar. Det här är höstens första nyhetsbrev från Tillväxt Avesta - där vi hade förhoppningen om att kunna bjuda in till ett första, fysiskt frukostmöte. Men så blev det inte. Pandemin behåller sitt grepp om oss, varför vi fortsätter med våra digitala frukostmöten. I länken här nedan kan du ta del av det närhelst du vill. Där träffar du denna gång vårt kommunalråd Lars Isacsson, men du får också en hälsning från vår nye kommundirektör Tobias Åsell. Klicka här så kommer du direkt till "frukostmötet".
Inbjudan - Möt
Företagsvägledarna
Företagsvägledarna är en gruppering av handläggare inom olika förvaltningar i Avesta kommun som ansvarar för allt från bygglov och livsmedelsärenden till mark- och tekniska frågor. Syftet med denna samverkan är att  jobba för en snabbare handläggning, ett bättre bemötande och en balans mellan myndighetsutövande och rådgivning till er företagare. 
Nu öppnar gruppen upp för att träffa dig och besvara dina frågor. Första digitala mötet arrangeras fredag 17 september kl 08.00-09.30. Här kan du läsa mer om Företagsvägledarna, och här kan du anmäla dig till Teamsmötet.
Välkommen med dina frågor och funderingar!
Ny cirkulationsplats på
riksväg 68 vid Källhagen
Nu ska tillgängligheten till Källhagens industriområde öka. Avesta kommun finansierar och Trafikverket har projekterat och äntligen gett byggstart till rondellbygget på riksväg 68. Detta innebär också möjlighet att börja planera för ett nytt industriområde på södra sidan riksväg 68. Lättillgängligheten till riksvägen för företagen är efterlängtad och kan komma att locka fler. Den planerade Lerbäcksleden som ska avlasta Krylbo från tung trafik kommer också så småningom att gå genom det nya industriområdet och docka på den nya cirkulationsplatsen.    
Lyftkraft lyfter kunskap
Under covid-19-pandemin har projektet Lyftkraft i Dalarna skapats för att kunna erbjuda företag - som tvingats varsla eller permittera anställda - en möjlighet att erbjuda personalen utbildning i stället. Det här sker också i en tid då Dalarna brottas med utmaningar kring just kompetensförsörjning. Syftet med projekt Lyftkraft Dalarna är att färre personer ska bli arbetslösa till följd av coronapandemin och att arbetsgivare får bättre möjlighet till kompetensförsörjning genom en breddad rekryteringsbas. Lyftkraft erbjuder just nu en mängd utbildningar i allt från truckförare och röjsågskort till kundservice och bemötande samt affärsutveckling. Läs mer om projektet här och ta del av utbudet av kurser här, i Lyftkrafts senaste nyhetsbrev. 
Grattis Hemköp i Avesta

Hemköps handlare i Sverige har i en undersökning visat att år 2020 blev det främsta hittills trots pandemin. Bland de fem bästa, separata butikerna återfinns Hemköp Avesta som visade på en omsättningsökning på över 18 %. Granskningen är utförd av branschtidningen Market.se och avser handlarägda butiker som lämnat bokslut för hela eller delar av 2020. Även Hemköpsbutiken i Skogsbo visar på en tillväxt för år 2020 på drygt 5 %. 

Nyföretagandet ökar i Avesta
Trots en pandemi ökade antalet nystartade företag i Sverige under 2020 med 10 procent, enligt Tillväxtanalys. I Avesta var däremot inte ökningen lika stor. Men under 2021 ser nu intresset för att driva eget företag återigen öka även i Avesta. Under årets fem första månader var antalet enskilda företag nästan lika många som under hela 2020 och antalet nya aktiebolag håller samma takt som under 2019. Tillväxt Avesta hälsar alla nya företagare välkomna och Lycka till! 
Gratiskurser i
digital marknadsföring
Tillhör du de många små- och medelstora företag som känner att du behöver mer kunskap i hur du ska marknadsföra dig? Då kan Google Digitalakademin vara något för dig. De erbjuder bland annat livestreamade kurser i webbdesign, hur du skapar nyhetsbrev, arbetar med digital strategi och byggandet av starka varumärken. Här kan du ta del av deras utbud med livestreamade kuser i digitalisering för små och medelstora företag. I högerspalten kan du också ta del av deras träff #WeStart – Sveriges största event för kvinnliga entreprenörer. Utbildningarna och föreläsningarna är avgiftsfria.
Gå gratiskurs för att
lära om upphandling
Är du intresserad av att lämna anbud på offentliga sektorns många upphandlingar, men vet inte riktigt hur? Då finns möjligheter att lära mer. Upphandlingsdialog Dalarna erbjuder nu dig som företagare individuellt stöd i upp till fem timmar. Ring Karina Kaibel på EPIS AB telefon 0709 545 505, så får du veta mer. Upphandlingsdialog erbjuder också kostnadsfria anbudskurser. En fysisk kurs arrangeras i Smedjebacken 11 oktober men redan den 9 september arrangeras en digital kurs med rubriken En sund byggbransch. Vill du veta mer kontakta Kerstin Angberg Morgården, kerstin.angberg-morgarden@lansstyrelsen.se eller ring 010 225 00 00. 
Här kan du läsa mer om kurser i upphandling och Upphandlingsdialog Dalarna.
Verksamt.se har uppdaterats
Verksamt.se är den samlade webbsidan för dig som företagare med tjänster och viktig information. Bakom webbsidan står Bolagsverket, Skatteverket, Tillväxtverket och Arbetsförmedlingen. Just nu pågår en uppdatering av sidan med syfte att företagare ska kunna utföra hela tjänster på denna sida. På webbsidan finns information om att starta, driva, utveckla och avveckla ditt företag. Här kan du också se över dina uppgifter, få tips om hur du som företagare jobbar med hållbarhet samt få hjälp och rådgivning i just din region. På Dalarnas specifika sida får du kontaktuppgifter till olika organisationer och tips på utbildningar och guider. Läs mer på www.verksamt.se/dalarna
Sänkt arbetsgivaravgift
för första medarbetaren
Från och med första juli i år kan du som enmansföretagare få en tillfällig sänkning av arbetsgivaravgiften när du anställer din första medarbetare. Stödet gäller från 1 juli i år till sista december 2022 och över 24 månader. De som kan få stödet är enskilda näringsidkare och handelsbolag med högst två delägare. Även ett aktiebolag kan räknas som ett enmansföretag och där lön betalats ut endast till en delägare/företagsledare.
Läs mer på Skatteverkets sida. 
Aktiviteter
Han tog in externt kapital i företaget - hör honom berätta

Dalarna Science Park bjuder på ett spännande möte mellan entreprenören Samuel Eriksson som tagit in externt kapital. Möt också investerarna Almi Invest, Ängelinvesterare och Science Park.
Tid: måndag 13 september kl 13.00-14.30
Plats: digitalt
Pris: Kostnadsfritt
Arrangör: Dalarna Science Park

Läs mer och anmäl dig här.

Möt Företagsvägledarna
och ställ dina frågor direkt 


Avesta kommuns Företagsvägledare jobbar för snabbare handläggning, ett bättre bemötande och en balans mellan myndighetsutövande och rådgivning. Har du frågor om lokaler, mark, tillstånd eller exempelvis bygglov? Då kan du ställa dem direkt till Företagsvägledarna när de bjuder in till ett digitalt möte.
Tid: fredag 17 september kl 08.00-09.30
Plats: digitalt
Pris: Kostnadsfritt
Arrangör:Tillväxt Avesta

Läs mer och anmäl dig här


#WeStart - Sveriges största event för kvinnliga entreprenörer

Drömmer du om att starta eget? Eller vill du ha inspiration och råd till din befintliga verksamhet? Den 21 september 2021 lanserar Google Digitalakademin #WeStart för att ge kvinnor bättre förutsättningar för att starta eget och lyckas som entreprenörer. Då introduceras inkubationsprogrammet som går av stapeln under hösten 2021. Ansökan till programmet öppnar i samband med lanseringen.
Tid: tisdag 21 september  kl. 09.00-10.15
Var: Digitalt
Pris: Kostnadsfritt
Arrangör:Google Digitalakademin

Information och anmälan till de livestreamade kurserna om digitalisering för små och medelstora företag sker via länk här.

Inspirationsföreläsning om kvinnors företagande

Anna Branten - strateg, systemförändrare, framtidsspanare, rådgivare, kulturivrare, entreprenör, mamma och lantis med mera, ger en inspirationsföreläsning om kvinnors företagande och vikten av jämställda team för att skapa framgångsrika bolag.
Tid: fredag 24 september kl. 10.00-11.00.
Plats: digitalt
Pris: Kostnadsfritt
Arrangör: Dalarna Science Park

Läs mer och anmäl dig här                                                                     
Aktuella upphandlingar
Färska grönsaker, frukt, potatis och rotfrukter 2021 - för kommunerna Falun, Borlänge, Gagnef, Hedemora, Ludvika, Säter, Smedjebacken och VBU samt Avesta som option. OBS Samt ägg till Hedemora kommun. 

Entreprenader byggtjänster - för Gamla Byn AB och Avesta Industristad AB, Avesta. Upphandlingen avser ramavtal för ny-, om-, tillbyggnads- och renoveringsprojekt under ramavtalsperioden. Enskilda entreprenader är i storlek av 500 TKR - 12 MSEK. Beställaren räknar med att 20-30 uppdrag kommer att avropas per år. Projekt under 500 TKR hanteras genom separat upphandling och avtal. Beställaren har för avsikt att teckna avtal med upp till fyra entreprenörer i ramordning samt för förnyad konkurrensutsättning.

DIS, Externa boendeplatser enligt LSS - för upphandlingscenter Falun Borlänge-regionen. Avser dynamiskt inköpssystem för externa boendeplatser enligt 9§9 eller 9§8.

Ventilationsarbeten - för upphandlingscenter Falun Borlänge-regionen. Entreprenadarbetena innefattar löpande ventilationsarbeten vid tex. ombyggnader, underhåll, lokalanpassningar och reparationer. 

VS-arbeten - för upphandlingscenter Falun Borlänge-regionen. Entreprenadarbetena innefattar löpande VS-arbeten och injusteringar (Värme & Sanitet) vid tex. underhåll, ombyggnader, lokalanpassningar och reparationer.

Nybyggnation av brandstation - för Skinnskattebergs kommun som avser bygga en ny brandstation.

Köksutrustning, utensilier och husgeråd 2021 - för kommunerna Borlänge, Falun, Avesta, Gagnef, Hedemora, Ludvika och Säter samt bolaget Västerbergslagens Utbildningsförbund.

Alla upphandlingar hittar du här.
 

Avesta kommun ingår numera i Upphandlingscenter, vilket är en upphandlingssamverkan där Falun, Borlänge, Ludvika, Gagnef, Säter, Hedemora och Säters kommuner ingår. Upphandlingscenter har huvudkontor i Ludvika men har satellitkontor i alla de övriga medlemskommunerna. Varje kommun har en upphandlare som är kommunansvarig. Denne är tillgänglig för frågor men tar också emot och vidarebefordrar uppdrag till Upphandlingscenter. Kommunansvarig i Avesta är Tove Winqvist Owetz. Mejl: tove.winqvistowetz@ludvika.se.
Tillväxt informerar är information riktad till dig som är företagare i Avesta kommun.
Tillväxt informerar ges ut av näringslivsenheten Tillväxt Avesta.

Tillväxt Avesta är din dörr in i Avesta kommun och består av: Näringslivschef Anders Åkerström, näringslivsutvecklarna Carina Emtebrink, Kerstin Eriksson, Stina Lundkvist och vår vikarierande kommunikatör Sanna Landenberg.
Vill du inte längre ta emot vår information eller vill kontakta oss av andra skäl, ring tel: 0226-64 50 00,
eller skicka E-post till tillvaxt(@)avesta.se 
eller direkt till någon av medarbetarna till fornamn.efternamn@avesta.se.