• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Kungsgatan 32, Avesta. 
  Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

OVK - Obligatorisk ventilationskontroll

OVK, obligatorisk ventilationskontroll, innebär besiktningar av ventilationssystem för att visa att inomhusklimatet är bra och att ventilationssystemet fungerar som det ska.

OVK ska göras i de flesta byggnader innan ett ventilationssystem tas i bruk första gången och sedan regelbundet. Det är byggnadens ägare, till exempel bostadsrättsföreningen som ska se till att OVK utförs. Kontrollen ska göras av en certifierad kontrollant som skriver ett protokoll med redovisat resultat och skickar ett exemplar till miljö- och byggnadsnämnden. Kontrollanten ska också skriva ett intyg som visar att kontrollen har gjorts och som byggnadens ägare ska sätta upp på en synlig plats i byggnaden. Byggnadens ägare ska efter en OVK se till att fel och brister som upptäcks åtgärdas så snart som möjligt. Miljö- och byggnadsnämnden ska övervaka att byggnadens ägare sköter sina skyldigheter för OVK och kan förelägga ägaren att genomföra den samt att åtgärda eventuella brister. En- och tvåbostadshus omfattas inte av kravet på återkommande besiktningar. Injustering av ventilationssystemet ska göras när bostaden tas i bruk.

OVK-protokollet skickas till ovk@avesta.se eller via post till Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning, 774 81 Avesta.

Vid frågor är du välkommen att kontakta Avesta Servicecenter. Du hittar kontaktuppgifter under fliken Kontakt ovan. Byggenheten hos Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning har telefontid klockan 10.00-12.00. 

Senast granskad 12 januari 2022.