Läckage av fluorvätesyra på Outokumpus område. Löpande information uppdateras på Avesta kommuns webbplats. Läs mer här
 • Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag kl 08.00–16.30.
  Lunchstängt kl 12.00–13.00.

  Besöksadress: Kungsgatan 32, Avesta
  Besökstider:
  Måndag kl 09.00–16.30
  Tisdag kl 11.00–16.30
  Onsdag–torsdag kl 09.00–16.30
  Fredag kl 09.00–15.00

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

OVK (Obligatorisk ventilationskontroll)

OVK, obligatorisk ventilationskontroll, innebär besiktningar av ventilationssystem för att visa att inomhusklimatet är bra och att ventilationssystemet fungerar som det ska.

OVK ska göras regelbundet

OVK ska göras i de flesta byggnader innan ett ventilationssystem tas i bruk första gången och sedan regelbundet. Det är byggnadens ägare, till exempel bostadsrättsföreningen som ska se till att OVK utförs.
Kontrollen ska göras av en certifierad kontrollant som skriver ett protokoll med redovisat resultat och skickar ett exemplar till miljö- och byggnadsnämnden. Kontrollanten skall också skriva ett intyg som visar att kontrollen har gjorts och som byggnadens ägare ska sätta upp på en synlig plats i byggnaden. 

Byggnadens ägare ska efter en OVK se till att fel och brister som upptäcks åtgärdas så snart som möjligt. Miljö- och byggnadsnämnden ska övervaka att byggnadens ägare sköter sina skyldigheter för OVK och kan förelägga ägaren att genomföra den samt att åtgärda eventuella brister.

 

En och tvåbostadshus

En- och tvåbostadshus omfattas inte av kravet på återkommande besiktningar. Injustering av ventilationssystemet ska göras när bostaden tas i bruk.

  

Senast granskad 27 mars 2017.