• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag kl. 08.00–16.30
  Besöksadress: Kungsgatan 32, Avesta 

  OBS! Läs om de nya restriktionerna för besök på Servciecenter här

  Besökstider:
  Måndag kl. 09:00-16:30
  Tisdag kl. 11:00-16:30*
  Onsdag kl. 09:00-16:30
  Torsdag kl. 09:00-16:30
  Fredag kl. 09:00-15:00

  * Tisdag 1 dec öppet endast klockan 11:00-12:30, 15:00-16:30 på grund av personalutbildning. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Enskilda dricksvattenbrunnar

Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. Det är därför viktigt att det vatten som vi dricker har en god kvalitet. Bor man på landet har man i regel en enskild brunn eller en gemensam brunn med närboende. Fastigheter med enskild brunn svarar själva för att kontrollera att vattenkvalitén är bra och provtagning bör ske regelbundet. 

Vill du ta prov på vattnet i din egen brunn så ska du kontakta ett ackrediterat laboratorium, dessa kan du hitta på Swedacs hemsida

Du kan välja att göra mikrobiologisk analys och/eller kemisk analys. Den mikrobiologiska analysen ger svar på om bakteriehalten i vattnet är normal. Den kemiska analysen ger upplysningar om vattnets kemiska beskaffenhet t ex halten järn, mangan, nitrat, nitrit, fluorid och andra parametrar som har betydelse för vattnets kvalitet både hälsomässigt, tekniskt och estetiskt.

För att få en fullständig uppfattning om vattnets kvalitet bör både mikrobiologisk och kemisk analys genomföras. Beställ provtagningsflaskor från ett ackrediterat laboratorium. Dessa flaskor är steriliserade och behandlade för att proven ska bli representativa. Ska du ta både mikrobiologiskt och kemiskt prov så ska du ha flera olika flaskor. Vill du kontrollera radonhalten i ditt dricksvatten måste du ha ytterligare en provtagningsflaska.

Proven skickas sedan med posten till laboratoriet som genomför beställda analyser. Provsvaret kommer att skickas till dig som beställt provet. Det tar normalt några veckor innan resultatet är klart. Har du frågor om provresultatet kontaktar du i första hand laboratoriet eller i andra hand miljöenheten så kan du få hjälp att tolka resultaten. 

Provtagningen i enskilda brunnar betalas av den som beställer provet. Se respektive laboratoriums hemsida för prisuppgifter.

Kommunalt vatten

Har du funderingar kring kommunalt vatten kan du kontakta Avesta Vatten och Avfall AB eller Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund

Senast granskad 11 juni 2020.