• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag kl. 08.00–16.30
  Lunchstängt kl. 12.00–13.00

  Besöksadress: Kungsgatan 32, Avesta
  Besökstider:
  Måndag kl. 09.00–18.00
  Tisdag kl. 11.00–18.00
  Onsdag–torsdag kl. 09.00–18.00
  Fredag kl. 09.00–15.00

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Gymnasial vuxenutbildning

Gymnasial vuxenutbildning motsvarar ungdomsgymnasiet och syftar till att ge vuxna kunskaper och färdigheter på gymnasienivå. Du kan läsa enstaka kurser, flera kurser samtidigt, komplettera tidigare gymnasieutbildningar eller läsa delar av eller hela gymnasieutbildningar. Utbildningen är kursutformad och man studerar nationella kurser enligt Skolverket. Utbildningsförtaget Hermods är Avestas leverantör av grundläggande- och gymnasial vuxenutbildning.

Utbildningsutbud

Här kan du läsa om kurs och utbildningsutbudet i Avesta.

Yrkesutbildning

En kortare väg till arbete via utbildning kan vara att läsa någon av våra yrkesutbildningar. Du kan läsa paket som innehåller delar av yrkesinriktade gymnasieprogram. Du kan även söka utbildningar i andra kommuner, du söker genom att lämna in en ansökan om önskad utbildning till Vuxenutbildningen i Avesta.

Ansökan

Du ansöker om kurser och utbildningar inom vuxenutbildningen i Avesta. Blanketter kan hämtas hos oss eller skrivas ut här. Vi har antagning till kurser varje månad med undantag för sommarmånad (juli) och undantag för vissa yrkesutbildningspaket.

Studieform

Via Hermods läser du flexibelt eller distans form. Det innebär att du behöver ha tillgång till dator med webbkamera. Det finns även möjligheter att använda datorer i Hermods lokaler på Kungsgatan 2 i Avesta (Sundh-center, f.d Aalto-huset)

Flexibla studier
Denna undervisningsform ger dig möjlighet att själv planera dina studier. Den stora skillnaden mellan flexibla studier och distansstudier är att flexibla studier ger möjlighet till lärarledda träffar. I flexibla studier kan vissa obligatoriska moment som kräver närvaro förekomma.

Distansstudier
Genom att studera på distans kan du planera dina studier utifrån din situation och exempelvis kombinera dem med deltidsarbete. Du planerar din studietakt och vilka kurser du vill läsa. Kurser startar löpande under året. Studietakten kan vara hel- eller deltid.
I samband med kursstart får du information om hela kursens lektionsplanering samt innehåll och datum för kursens inlämningsuppgifter. Kontakt med din lärare har du via en lärplattform. Du får även en kontaktperson som stöttar och vägleder dig under studierna.

Studieplan

Din individuella studieplan planeras tillsammans med studie- och yrkesvägledare, den visar din väg i vuxenutbildningen och kan ändras vid behov.

Slutbetyg

Har du ett samlat betygsdokument från gymnasiet? Då har du möjlighet att komplettera till slutbetyg fram till 1 juli 2020. Mer information finns på Skolverket.

Vem får delta i gymnasial utbildning för vuxna?

Behörig att studera i gymnasial utbildning för vuxna är varje invånare som är bosatt i kommunen och som saknar sådana kunskaper som utbildningen syftar till att ge. Du får börja studera från och med 1 juli det år du fyller 20 år och du behöver ha förutsättningar för att tillgodogöra dig utbildningen.

Senast granskad 02 oktober 2017.