Telefontider: Måndag–fredag kl. 08.00–16.30

Måndag - Fredag kl. 13:00 - 15:00

Stefan Löfven höll jultal i Avestas Verket

Publicerad: 2018-12-16, kl 19.18

Statsminister Stefan Löfven valde Avesta för årets jultal.

I masugnshallen i Verket, som var pyntad till julmässa, pratade Stefan Löfven på tredje advent om samverkan för att försvara värden och principer, kompromisser, hållbarhet samt gemenskap.

I det tal som Stefan Löfven höll,  pratade han bland annat om Avesta som ett exempel på att göra det möjligt att vända trender.

-  Vi vill ha ett samhälle där vi tar gemensamt ansvar för att mackarna och servicen finns där folk behöver dem. Vi måste också förstå att mobiler och bredband i dag är lika naturligt och viktigt som el och vatten.

- Vi ska ha ett samhälle där vi investerar i svensk infrastruktur, så att vi kan besöka alla delar i vårt fantastiska land, utan oro för att drabbas av jordras eller potthål. Vi ska investera i järnvägen, så att uttryckte ”det går som tåget” ses som en hyllning, sa Stefan Löfven som fortsatte:

- Vi vill ha ett starkt samhälle där det naturliga och självklara är att i alla lägen ta vara på alla kraft som finns i vårt land, så att fler kommuner och orter kan attrahera stora internationella företag som Google. Så kan vi slopa delade turer i vården, flytta in i stället för att flytta ut och där unga får jobb och framtidstro.

- Avesta har visat att det är möjligt.

Stefan Löfven som också tidigare på dagen kallat till presskonferens och där bland annat regeringsläget kommenterades, pratade i Verket även om vikten av att minska klyftor mellan människa och människa. Hans råd var att var och en försöker hitta de frågor som engagerar och deltar i det arbetet för förändring.

- Var ett ljus i samhällsbygget för att lysa upp mörkret.

Den lyskraften bidrog bland annat Rumpkulla Vokalensemble med, som under Mikaela Erikssons ledning inledde jultalet med bland andra Erik Axel Karlfeldts sång Lucia, men också mer traditionella julsånger.

På plats i Avesta fanns denna dag även ministrarna Ibrahim Baylan, Helen Hellmark Knutsson, Anna Ekström och Peter Hultqvist. Välkomsthälsningen och det avslutande tacket till Stefan Löfven framfördes av kommunalrådet Lars Isacsson.

Hela talet går att lyssna på och se på Socialdemokraternas Faceboksida.

• Rumpkulla Vokalensemble sjöng under ledning av Mikaela Eriksson, bland annat EA Karlfeldts Lucia.