Besök: Kungsgatan 32, Avesta.
    Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

Oxeltäkten invigd med kaffe och dopp

Publicerad: 2021-06-11, kl 20.29

Nu har den nya Oxeltäkten officiellt öppnats. Den lilla parken i hörnet av Myrgatan och Corneliusgatan har under vinterhalvårets byggts om.  Nu är högbäddarna färdigbyggda och rosorna planterade. En oas med färg och doft.

Rut Bergström bjöds på kaffe med dopp i nygamla parken Oxeltäkten
Rut bjöds på kaffe med dopp i nygamla parken Oxeltäkten

- Det har blivit en fantastisk park. Jag är ofta ute och går. Här går jag gärna förbi och sitter gärna ner en stund. Här är jättefint. Jag njuter!

Rut Bergström, boende på Kornknarren, var jättelycklig när hon på fredagen promenerade till Oxelparken där hon, hennes grannar och personal bjöds på kaffe och kanelbulle. Då öppnades officiellt den lilla parken, efter att ha byggts om under vinterhalvåret.

Den ganska mörka och av träd täta parken i korsningen av Corneliusgatan och Myrgatan – ett stenkast från konstrondellen – har genomgått en stor förändring. Gamla träd och buskar har plockats bort och i stället har så kallade högbäddar byggts upp för plantor. En häck av bok har planterats spm en vägg och i vars skugga nya sittbänkar monterats.

Det mest iögonfallande kanske ändå är Zmide i Krylbos portaler och ”rosenträd” där rosor i framtiden ska klättra upp och fylla ut järnställningarna som grenar och pergola. Hela parkrummet inramas av en lågväxande lavendelhäck

- Totalt har vi planterat 28 olika sorters rosor i den här parken. Oftast buskrosor som inte kräver så mycket skötsel. Men i parken ser vi idag också purpuraplar och körsbärsträd, berättar Jan Hedman som är trädgårdstekniker inom Teknisk Service.

Kvar i parken står de stora, ståtliga oxlarna som gett parken dess namn.

På plats vid det officiella öppnandet av parken fanns förutoom de inbjudna gästerna även Mikael Jansson, Jan Hedman och Patrik Håll från Teknisk service, samt kommunalrådet Lars Isacsson som välkomnade den nya, doftande och blommande oasen.
Se och hör hans tal här:

• De stora höga oxlarna har gett Oxeltäkten dess namn, men från och med i sommar kommer också rosorna att blomma och dofta.