Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00. Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter.

Mattias Ekström avtäckte sin egen platta

Publicerad: 2017-10-30, kl 23.25

Världsmästaren Mattias Ekström kom 30 oktober hem till Avesta för att avtäcka den platta som han fått på Lilla Torget. Det blev en Motorfest värd namnet. Mattias själv kom i rallybil, sist i raden av mängder av motorfordon, allt ifrån moppar och EPA-traktorer till rallybilar.

Mattias Ekström kom till plattnedläggningen i rallybil
Mattias Ekström klev ur sin rallybil mitt på Lilla Torget.

Det blev en Motorfest värd namnet. Mattias själv kom i rallybil, sist i raden av mängder av motorfordon, allt ifrån moppar och EPA-traktorer till rallybilar. Han studsade ut från bilen och med lätta steg sprang han upp på den för kvällen iordningsställda scenen. Därifrån berättade han bland annat om hur han som ung avestapojk kört snabbt på parkeringsplatser och grusiga skogsvägar i och runt Avesta.

- Det var så det började. Det var här det började. Därför har Avesta betydelse för mig, sa Mattias som på ett underhållande sätt berättade vidare om äventyr runt om i Avesta.

Men han var också tydlig med att han jobbat målmedvetet för att komma dit han är idag – som flerfaldig DTM-mästare och världsmästare i rallycross.

Till plattnedläggningen kom också tre tidigare världsmästare, varav två har sina plattor på torget, nämligen Tony Rickardsson, Nicklas Lidström och Björne Stjernsten, som också intervjuades av kvällens konferencier Thomas Abrahamsson.

Utöver Mattias Ekström hyllades Masarna, speedwaymästaren Pontus Aspgren och den unge framgångsrike speedwayföraren Filip Hellström Bängs.

Avestas just nu kanske mest kände profil – 8-årige Anton Dahlberg som städar hela Avesta – hyllades även han med en helt ny varseljacka!

• Svart/vita flaggor täckte plattan tills det var dags för avtäckning.

• Konferencier Thomas Abrahamsson och kommunalrådet Lars Isacsson flankerade de fyra världsmästarna från Avesta fr v Nicklas Lidström, Mattias Ekström, Björne Stjernesten och Tony Rickardsson.

• Avesta presenterade sig som Motorstaden Avesta när många olika fordon körde före Mattias Ekström in till Lilla Torget.

• Anton, 8 år, som gjord sig känd i hela Sverige för sitt städande av stan, fick en sprillans ny varseljacka vid Torgfesten.