• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.
  Påskstängt: Fredag 2 april till och med måndag 5 april.

  Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Nu är Droppen officiellt invigd

Publicerad: 2019-08-29, kl 16.32

Nu är Avestas stadfest igång. På torsdagen tjuvstartade nämligen festligheterna med en officiell invigning av konsertverket Droppen i nya Stadshusparken.

Initiativtagare, arkitekter, Jernkontoren, Outokumpu kommunala tjänstemän och politiker samt artister deltog i invigningen av Droppen.
På plats vid invigningen av Droppen återfanns fr v Ing-Marie Petersson-Jensen kulturchef, Jonas Nordlund Outokumpu, Marie-Louise Falkland Outokumpu, Markus Aerni arkitekt, Björn Hammar initiativtagare och kopparslagarmästare, Blerta Krenzi kommunfullmäktiges ordförande och Anna Thorell Jernkontoren.

På plats fanns initiativtagaren och arkitekten Bjärn Hammar respektive Markus Aerni som vid invigningsceremonin berättade om sina tankar med konstverket och syftet med detsamma - att uppmärksamma bristen på plåtslagare i landet.

Konstverket, som består av rostfritt stål på utsidan och aluminium på insidan, stod en månad i maj 2016 utställd i Kungsträdgården. Därefter köptes det av Jernkontoren som i sin tur skänkte det till Avesta kommun.

Konstverket är format i rostfritt stål från Outokumpu och är placerat så att man både kan sitta inne i detsamma, gå igenom det eller bara titta på från utsidan och fascineras av ljusspeglingarna från solskenet eller kvällstid av belysningen i sittplatserna.

Invigningstalare var kommunfullmäktiges ordförande Blerta Krenzi som uttryckte sin tacksamhet för gåvan och den placering det fått i det nya stadsrummet. Efter att hon förklarat Droppen för invigd spelade Kerstin Sonnbäck - som nyligen utsågs till Årets Näverlur - en fanfar på just näverlur.

Ett hundratal personer hade samlats till invigningen där Kerstin Sonnbäck också sjöng en folkvisa och de personer som bidragit till konstverkets utformning och placering hyllades med en gåva.

 • Kerstin Sonnbäck invigde Droppen med en näverlursfanfar.

 • Arkitekt Markus Aerni och kopparslagarmästare Björn Hammar berättade om Droppen i samband med invigningen.