Fler nyheter

 • Minibio på lördag 25/2 kl.11:00 i Avesta bibliotek

  2017-02-23
  Cirkus Imago - en chans på miljonen
  Minibio på lördag 25/2 kl.11:00 i Avesta bibliotek
 • Sportlovsprogrammet 2017

  2017-02-20
  Nästa vecka är det dags för sportlov. Här kommer det samlade programmet för Avesta Kommun.
  Till programmet
 • Utbildning om lågaffektivt bemötande

  2017-02-14
  Personal inom Avesta kommuns förskolor kommer att få utbildning om lågaffektivt bemötande. Utbildningsledare är psykolog David Edfelt som arbetar med handledning och utbildning till förskolor, skolor och andra verksamheter kring barn och ungdomar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, inlärningssvårigheter och problemskapande beteende.
  Läs mer om utbildningen
 • Vinnare av titeln Årets UF-företag i Avesta är…

  2017-02-10
  Förstaplatsen i Årets UF företag i kommunen tog EG Design & Profil UF! På delad andra plats hamnade Eco Home UF och Never Alone UF. Samtliga tre UF-företag har därmed kvalat in till den regionala tävlingen Årets UF i Dalarna som går av stapeln i Falun den 30 mars.
  Läs mer om vinnarna här!
 • Kvinnor röjer väg till nya jobb

  2017-02-02
  Många människor förknippar säkert trädfällning och buskröjning med traditionellt skogshuggarjobb. Ett jobb som på näthinnan visar bilder av kraftfulla män med svällande muskler och klädda i grova kläder. Glöm det! Nu kommer den nya generationen skogsarbetare och den består av – kvinnor.
  Läs mer om Avesta kommuns kvinnliga integrationsprojekt
 • Årets nyföretagare!

  2017-01-27
  P. Kone Solenergi & Service AB, från Avesta, tog hem priset som Årets nyföretagare 2016 på Stjärngalan! Företaget fokuserar på installation av solenergilösningar och VVS-service (Värme, Ventilation och Sanitet) i Sverige och Elfenbenskusten.
  Mer om P. Kone Solenergi & Service AB & Stjärngalan 2017
 • Här finns sand att hämta

  2017-01-26
  Utöver den halkbekämpning som Avesta kommun ordnar med finns möjlighet att hämta sand för eget bruk.
  Här finns sand att hämta
 • Svampangripet pilträd sågas ner på Holmen

  2017-01-25
  Nu fälls ytterligare ett pilträd på Holmen. I likhet med tidigare trädfällning där, har detta träd angripits av svamp. - Vi vågar helt enkelt inte ha trädet kvar. Det utgör en säkerhetsrisk, säger kommunens trädgårdstekniker Janne Hedman.
  Läs mer om angripna pilträd
 • Om felaktigt utlämnade hemliga uppgifter

  2017-01-20
  Under onsdagen den 18 januari skickade Avesta kommun ut en sekretessmarkerad handling med resterande dokument i postlistan för kommunstyrelsen och kommunkansliet. - Det är ett allvarligt misstag som begåtts och vi har inlett en utredning för att samma sak inte ska hända igen, säger kommundirektör Anders Friberg.
  Om felaktigt utlämnade hemliga uppgifter
 • Kommunstyrelsen följer revisionens förslag

  2017-01-05
  Kommunstyrelsen har följt kommunrevisionen anvisningar. Det konstaterar kommunens revisorer. I ett brev till kommunstyrelsen konstaterar Mats Myrén, ordförande för Avesta kommuns revisorer, att de föreslagna åtgärder som kommunrevisionen föreslagit, utifrån de granskningar som gjort under 2016, så har de genomförts och lite till.
  Läs mer om revisionens brev och deras arbete
 • Nyårshälsning från Avesta kommun

  2016-12-30
  2016 blev ett år då effekterna av det vi jobbade med i projektet Avesta 2020 blev tydliga. Det visar att projektet lever vidare, även om det är avslutat. Många av de verksamheter och beslut som fattades i projektet, är nu infört i kommunens ordinarie verksamhet. De tankar och visioner som drev oss i projektet är alltså lika viktiga nu som då. Ja, kanske ännu viktigare. Nu strävar vi vidare – tillsammans.
  Läs mer av Nyårshälsningen
 • Avestasamtalen om infrastrukturens betydelse för ett Sverige i framkant

  2016-12-21
  Under fredagen den 16 december anordnades för fjärde gången Avestasamtalen, som är ett forum för industrifrågor. Denna gång låg fokus på infrastrukturen och dess inverkan och värde för basindustrins framtid. Intresset var stort, ca 170 deltagare från näringslivet, politiken, offentlig sektor och fackförbund samlades för att lyssna på bland andra närings- och innovationsminister Mikael Damberg. Flera talare var överens om att det måste till en bättre samverkan för att underhålla och utveckla infrastrukturen i Sverige. Andra heta frågor som diskuterades under dagen var smart industri, digitalisering, kompetens, skatter samt upprustning och underhåll av vägar och järnvägar.
  Läs mer om Avestasamtalen
 • Vintrig Visent avtäcktes på julskyltning

  2016-11-28
  Avestaborna fick egen julvisent när Julskyltningen arrangerades första advent. På Avestas gågata avtäcktes Teknisk services julklapp; en idegransklädd visent med släde och tomte. Avtäckningen blev ett av flera inslag under julskyltningen som också bjöd på skidåkning i stadshusparken, åktur med häst och vagn, körsång, steppdans, julklappsgissning, för att inte glömma barnens möjlighet att ge tomten sin önskelista. I gengäld fick de en godispåse.
  Läs mer om Skyltsöndagen i Avesta
 • Glädjande besked gällande partnerförskola

  2016-11-24
  Skogsbo förskoleområde är utvald som en av partnerförskolorna inför omgång 4! Det har varit ett omfattande urvalsarbete utifrån många fina ansökningar, men nu är 7 skolor och 6 förskoleområden utvalda för att ge de studenter som påbörjar sin lärarutbildning hösten 2017 de allra bästa förutsättningarna för sin verksamhetsförlagda utbildning.
  Läs mer om partnerförskolor
 • Avesta kommun och Falun-Avesta lokalpolisområde har tecknat en överenskommelse om samverkan

  2016-11-22
  Avesta kommun och Lokalpolisområde Falun-Avesta har ingått en ny samverkansöverenskommelse i syfte att öka tryggheten och minska brottsligheten i Avesta kommun. Överenskommelsen går ut på att Avesta kommun och polis tillsammans främjar det lokala brottsförebyggande arbetet. Överenskommelsen innebär bland annat att det från och med första december införs en ny punkt på Avesta kommuns hemsida med rubriken ”Kommunpolisen informerar”. Där kommer kommunpolisen att varje månad informera om lokala händelser i Avesta kommun.
  Läs mer om kommunen och polisens överenskommelse
 • Mattias Ekström får nästa platta på Avestas Lilla Torget

  2016-11-15
  Nästa platta på Avestas Lilla Torget får Mattias Ekströms namn. På tisdagen fattade kommunstyrelsen beslut om att tilldela världens bäste rallycrossåkare utmärkelsen. Mattias Ekström själv, som tog emot beskedet av kommunalrådet Lars Isacsson, blev minst sagt glad. - Kul. Jag blir både glad och stolt, sa Mattias Ekström.
  Läs mer om Mattias Ekström
 • Invigning av den nya förbifarten i Fors

  2016-11-14
  Idag på förmiddagen invigdes nydragningen av väg 68 förbi Fors. Allmänheten var inbjuden för presentation och tårta på restaurang Arken i Fors. Efter fikat fick den som ville kliva på en guidad buss som körde på den nya vägsträckan, innan ordinarie trafik släpptes på. Talare på invigningen var Cecilia Carter; Stora Enso, Lars Isacsson; kommunalråd Avesta kommun, Catherine Kotake; Trafikverket och Sofia Jarl; Region Dalarna. Näringslivsutvecklare Lars Enoksson var moderator.
  Drygt sex kilometer ny väg
 • Vägar och gator rustade under hösten

  2016-11-07
  Precis i tid inför höstmörker och snö, har många vägar och cykelvägar i Avesta rustats upp och asfalterats under hösten. I samband med det arbetet har också flera trafiksäkerhetsåtgärder vidtagits. Bland annat har en gång och cykelväg parallellt med länsväg 697 från Karlbo skola mot Korskrogen ställs i ordning. Men många gator och vägar i kommunen har också förstärkts, förbättrats eller helt enkelt fått ny beläggning under hösten.
  Läs mer om Tekniska förvaltningen vägarbeten under hösten
 • Hållbart Avesta

  2016-11-07
  Avesta kommun ska utarbeta ett program för ett Hållbart Avesta. Nu vill vi veta hur din vision för ett hållbart och önskvärt Avesta ser ut.
  Läs mer och lämna din vision här.
 • Avesta värd för nationell infrastrukturkonferens

  2016-11-04
  Avesta kommun bjuder återigen in till en nationell konferens rörande arbete, företagande och tillväxt. Denna gång är temat Infrastrukturens betydelse för svensk basindustri. En av huvudtalarna är närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S). Konferensen ingår i de så kallade Avestasamtalen som arrangeras för fjärde året. Årets konferens anordnas fredag 16 december.
  Läs mer om Avestasamtalen
 • Ny detaljplan för äldreboende och förskola vid Balders hage

  2016-11-03
  Miljö- och byggförvaltningen har tagit fram ett förslag till detaljplan som möjliggör byggande av äldreboende och förskola vid Balders hage. Planförslaget är just nu ute på granskning samråd till den 21 november och planhandlingarna finns tillgängliga här på hemsidan.
  Läs mer
 • Elever tar del i skolgårdförändring

  2016-10-31
  Skolmiljön är viktig; både för elever, lärare och skolpersonal. Så när extra pengar avsattes i den kommunala budgeten för att förbättra miljön på skolorna, både inne som ute, blev det självklart för skolledningen bad eleverna om hjälp utifrån deras tankar och idéer. Nu har spaden satts i jorden för den yttre miljön på Karlfeldtgymnasiet. Även om inget resultat kanske blir tydligt förrän i vår, är elevkårens Sophie Andersson och Felicia Larsson glada.
  Läs mer om arbetet på Karlfeldtgymnasiets skolgård
 • Sportoteket

  2016-10-19
  Varmt välkommen till Sportoteket på Badhusgatan 2 i Avesta! På Sportoteket finns det möjlighet att låna begagnade sport- och fritidsgrejer, ta en fika och besöka Carl Jularbo museum. Du kan också att lämna in begagnade sport- och fritidsartiklar.
  Läs mer här
 • Avestas ServiceCenters informationsdisk öppnad

  2016-10-13
  Onsdag, 12 oktober, togs det första steget i arbetet med att skapa Avesta ServiceCenter. ServiceCenters informationsdisk som nu finns i biblioteket togs då i drift. - ServiceCenter ska vara öppet för alla, sa kommunalråd Lars Isacsson som närvarade vid informationsdiskens öppnande.
  Läs mer om Avesta ServiceCenters informationsdisk
 • Nya lägenheter byggs centralt i Avesta

  2016-10-10
  ”Första spadtaget” togs idag på tomten Jansbo 3 vid polishuset centralt i Avesta. På plats fanns bland andra kommunstyrelsens ordförande Lars Isacsson, kommundirektör Anders Friberg och markchef Ulf Lademyr samt representanter för SHC i Avesta AB och Carpenter i Mälardalen AB. På tomten planeras fem faluröda så kallade cityvillor i två våningar, med fyra lägenheter per hus.
  Läs mer om byggandet på Jansbo 3 här
 • Ny detaljplan för handelsetablering i Åsbo

  2016-10-06
  Miljö- och byggförvaltningen har tagit fram ett förslag till detaljplan för en ny handelsetablering i Åsbo. Planförslaget är just nu ute på samråd och planhandlingarna finns tillgängliga här på hemsidan.
  Läs mer
 • Dags att mäta radon!

  2016-10-03
  Om du inte har mätt radon i din bostad tidigare bör du göra en mätning denna vinter.
  Läs mer om radon och radonmätningar.
 • Nu startar bostadsbyggandet i Krylbo

  2016-09-29
  Om ett år , hösten 2017, ska 45 nya lägenheter i Krylbo stå färdiga och inflyttningsklara. På torsdagen togs det spadtag som utgör starten för byggandet. Redan i november ska grundplattan för det ena huset vara klar. Därmed är det dags för stom-resningen och husmontaget ska kunna påbörjas. Den andra huskroppen börjar resas i januari nästa år. - Äntligen, säger kommunalrådet Lars Isacsson efter torsdagens spadtag. Det här är en viktig signal om att vi går från ord till handling. Det ska givetvis byggas i en tillväxt kommun som Avesta.
  Läs mer om byggnationen i Krylbo
 • Nu grävs det för fiber i Horndal

  2016-09-29
  Nu ska Horndal få fiber. Med start från den 3 oktober kommer omfattande grävningar för fiberutbyggnaden i Horndal att ske. På grund av detta ombeds både trafikanter och boende att respektera schaktarbetet och avspärrningarna som kommer att sättas upp.
  Läs mer om fiber i Horndal
 • Genomförande av Krylbo-programmet fortsätter nu med lökplantering

  2016-09-27
  Under denna vecka kommer mängder av vårlökar i olika färger att planteras längs ena sidan av Skolgatan och längs båda sidorna av Västerbovägen. Planteringen är en del i genomförandet av det Program för Krylbo som antogs av fullmäktige i december 2015.
  Läs mer om planteringen och andra åtgärder
 • Skolvaktmästeri fick elcyklar till jobbet

  2016-09-26
  Det är inte bara kommunalråd som har eller ska cykla mer och oftare i Avesta. När Europeiska Trafikantveckan avslutades överlämnades två elassisterade lastcyklar till vaktmästarna på Åvestadals- respektive Karlfeldt/Domarhagsskolan.
  Läs mer om Trafikantveckan i Avesta
 • Cyklande Kommunalrådet Del 5

  2016-09-23
  Den Europeiska Trafikantveckan är slut. Men Lars Isacssons cyklande är inte till ända. Han kommer nog även fortsättningsvis att nyttja cykeln till nära möten. Och kanske med hjälm. Idag avslutar hans sina reflextioner från cykelsadeln.
  Läs Lars Isacsson femte och sista cykelinlägg
 • Cyklande Kommunalrådet Del 4

  2016-09-22
  Idag beskriver och funderar Lars Isacssonkring Stockholms cykeltrafik, med anledning av den Europeiska trafikveckan.
  Läs Lars Isacsson fjärde inlägg
 • Cyklande Kommunalrådet Del 3

  2016-09-20
  Kommunalrådets tredje inlägg under Trafikantveckan handlar om cykelsatsningar i statsbudgeten, tips på hjälmar och fler som tagit upp idén att cykla extra mycket - även i jobbet - denna vecka.
  Läs kommunalrådets tredje inlägg här
 • Avesta klättrar 63 placeringar i årets Företagsranking

  2016-09-20
  Avesta klättrar rejält i årets Företagsranking. Från 203:e plats till 140. Det betyder också att bara 14 kommuner har nått en större förbättring på rankinglistan än Avesta. - Det är ett resultat av att vi har jobbat hårt och målmedvetet med att komma tillbaka efter några år då vi placerat oss sämre. Det här är också ett bevis på fantastiskt lagarbete. Alla kan känna sig stolta över det goda resultatet och alla är värda det, säger kommundirektör Anders Friberg.
  Läs mer om årets Företagsranking
 • Avestas demensvård uppmärksammas på Alzheimersdagen

  2016-09-20
  I morgon, 21 september, infaller Alzheimerdagen. Det kommer att uppmärksammas i olika föredrag och seminarium runt om i Sverige. I TV4:s nyhetsmorgon, ställs fokus på Avesta kommuns arbete för unga med demenssjuka föräldrar. - Att växa upp med en demenssjuk förälder innebär att få ta ett alltför stort ansvar i unga år. Hälsan påverkas för många och förståelsen från samhället vad de unga behöver saknas ofta, säger demensköterskan Gudrun Strandberg från Avesta.
  Läs mer om Avestas arbete med demens
 • Cykelbarometer invigd

  2016-09-19
  Åttiotre person gick eller cyklade förbi den nya barometern när den invigdes på måndagseftermiddagen, på gång- och cykelvägen parallellt med Dalavägen mellan Avesta och Krylbo. Barometern ska stå kvar resten av året för att vem som helst ska kunna ta del av uppgifter om hur många som passerar mätpunkten varje dag och under året.
  Läs mer och ser fler bilder från Cykelbarometerns inivgning
 • Cyklande Kommunalrådet Del 2

  2016-09-19
  Kommunalrådet Lars Isacsson fortsätter sina funderingar kring cyklandet. Idag handlar det om tillgänglighet, brister på gång- och cykelvägar samt hjälmfrågan.
  Läs Lars Isacsson andra inlägg
 • Cyklande Kommunalrådet Del 1

  2016-09-18
  Under den europeiska Trafikantveckan har Avestas kommunalråd Lars Isacsson lovat att "blogga" vad gäller sina cyklande funderingar. Första inlägget handlar om skillnader på en vanlig och en el-cykel.
  Läs Lars Isacsson första inlägg
 • Avestas Trafikantvecka trampar igång

  2016-09-15
  När den Europeiska Trafikantveckan startar i morgon, så fokuserar Avesta på cykeln som fordon. Under en veckas tid har kommunalrådet Lars Isacsson lovat att förflytta sig i Avesta enbart med el-cykel. Sina erfarenheter och funderingar, vart än han befinner sig denna trafikantvecka, kommer han att skriva och berätta om på Avesta kommuns hemsida.
  Avestas Trafikantvecka trampar igång
 • Revisorernas roll tema för utbildningsdag

  2016-09-15
  Avesta kommun har goda chanser att uppnå sitt befolkningsmål om 25 000 invånare. Men då krävs att hålla fokus, effektiva rekryteringsprocesser, och politiskt samförstånd. Det menade Stig Björn Lundgren, statsvetare, omvärldsanalytiker och kolumnist vid en utbildningsdag i Avesta med både revisorer och förtroendevalda, förvaltningschefer och nyckeltjänstemän
  Läs mer om Revisorernas kompetensdag
 • Arbetet med visionär stadsplan har tagits ett steg till

  2016-09-05
  Nu har den andra etappen inletts i arbetet med Avestas visionära stadsplan, vars arbete är en gåva från Axel och Margaret Ax:son Johnsonstiftelsen. Frågor på vad som kan utvecklas i centrum och var framtidens bostäder ska ligga för att få en levande stad, diskuterades nyligen av politiker och berörda kommunala chefer och tjänstemän vid ett möte. Diskussionsledare var Alexanders Ståhle, VD och doktor i teknisk stadsbyggnad och Peter Elmlund, Urban City Research.
  Läs mer om arbetet med den visionära stadsplanen
 • Avesta snart 23 000 invånare

  2016-09-01
  Avesta kommuns befolkning fortsätter att öka. Och för första gången på länge, noteras nu också en så kallad naturlig befolkningsökning. I Statistiska Centralbyråns senaste befolkningsmätning för kvartal 2 i år, kan Avesta redovisa plus fem personer i ett födelseöverskott. Totalt har Avesta idag officiellt 22 935 invånare.
  Läs mer om befolkningsutvecklingen
 • Läget efter skolstarten

  2016-08-31
  Rapporter om att skolor som står utan lärare till hösten fyller lokalpress från norr till söder. Men i Avesta har vi läget under kontroll. ”Vi är naturligtvis jätte nöjda över att ha det här utgångsläget inför läsåret 16/17” konstaterar Björn Hansson, bildningschef.
  Läget efter skolstarten
 • Avesta Poetry & Peace i Verket

  2016-08-31
  Den här veckohelgen arrangeras Avesta Poetry & Peace i Verket i Avesta. Ett program om det fria ordet från Karlfeldt till Dawit Isaak. Bakom arrangemanget som är öppet och gratis för vem som vill lyssna och delta, står flera föreningar som kämpar för fred och frihet i samverkan med Avesta kommun. - Jag vill att folk ska förstå värdet av det fria ordet. Yttrandefrihet är grund för demokrati och vägen till fred. Därför måste människor få utbildning. Det är enda sättet att få fred, säger Britt-Marie Lövgren ordförande i Södra Dalarnas FN-förening.
  Avesta Poetry & Peace i Verket
 • Carl Jularbos platta på plats

  2016-08-26
  Den sjätte plattan på Lilla Torget, denna gång till Carl Jularbos minne, har avtäcks. Till tonerna av de många välbekanta Carl Jularbomelodierna som exempelvis Avestaforsens brus och Livet i Finnskogarna lyfte barnbarnet Lena Jularbo Brauner på fredagseftermiddagen, lyftes täckelsen bort från den nya plattan som även denna gång skapats av konstnären Andy Howlden.
  Läs mer och se fler bilder från festen på Lilla Torget
 • Avesta kommun - Fairtrade City 2016

  2016-08-23
  Avesta kommun har omdiplomerats till Fairtrade City 2016. Fairtrade City är en diplomering till kommuner som engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion. Diplomeringen syftar till att öka kännedomen om och efterfrågan av varor som har blivit producerade med respekt för mänskliga rättigheter.
  Läs mer
 • Begränsad framkomlighet i Åsbo handelsområde

  2016-08-18
  Från och med måndag den 22 augusti intensifieras arbetet med den nya rondellen i Åsbo handelsområde. Det är de centrala delarna av cirkulationsplatsen samt refuger som nu ska färdigställas.
  Mer om arbetet
 • Badvattnet i Avesta kommun

  2016-07-12
  Nu är det äntligen sommar och badsäsongen har kommit igång! Detta betyder att Avesta kommun genomför kontroller av badvattnet på våra badplatser. Vid kontrollen mäter vi vattentemperaturen, kontrollerar om det är algblomning samt tar ett prov för att testa badvattenkvaliteten.
  Läs mer om vilka sjöar som vi testar och om kvaliteten på badvattnet på din badplats
 • Visionär stadsplan för Avesta - Medborgardialog

  2016-07-08
  Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse beslutade hösten 2015 att avsätta resurser för att ge Avesta kommun en visionär stadsplan för ett framtida Avesta. Under våren 2016 inleddes detta arbete som ett projekt tillsammans med tjänstemän vid Avesta kommun. I arbetet genomförs som första steg en ortsanalys och i detta delmoment efterfrågas nu input från allmänheten via en webbenkät/webbkarta.
  Läs mer
 • Avesta skapade kontakter och nätverk i Almedalen

  2016-07-06
  - Det är viktigt med nätverkande och kontakter. Det är enkelt på Almedalen eftersom alla är där. För vår del handlar det om att vi kunnat boka in informationsmöten med våra kontakter och etableringsdiskussioner. Det säger kommunalrådet Lars Isacsson efter första deltagandet i Almedalen.
  Läs mer om Avesta i Almedalen
 • Turisttrafik till Avesta Art och Visentparken

  2016-07-01
  Under perioden 1 juli - 14 augusti går avgiftsfria bussar från den rostfria visenten i Stadshusparken till våra stora besöksmål Visentparken och Verket/Avesta Art. Den så kallade turisttrafiken går måndag-söndag, en gång i timmen med totalt sex turer per dag.
  Läs mer
 • Avesta deltar i AlmeDalarna på Almedalsveckan

  2016-07-01
  I år kommer Dalarna för första gången att medverka i Almedalen. Alla länets kommuner är engagerade och har tillsammans tagit fram de politiska frågor som är viktigast för Dalarnas tillväxt och utveckling. Syftet är att stärka Dalarnas position i rikspolitiken och hos nationella beslutfattare och opinionsbildare.Avesta deltar med en delegation om sju personer, med både politiker och tjänstemän.
  Läs mer om Avesta i Almedalen
 • Färdbevis för fria bussresor i Avesta

  2016-06-29
  Från och med fredag den 1 juli behöver du ett färdbevis för att få resa med den avgiftsfria busstrafiken i Avesta. Det finns två typer av färdbevis: resekort och mobilbiljett. Här kan du läsa om hur du går tillväga för att skaffa färdbevis.
  Läs mer
 • Har du koll på vad som gäller enligt allemansrätten?

  2016-06-28
  Du använder dig av allemansrätten när du går en promenad, paddlar kajak eller sitter på en sten och tänker. Allemansrätten är en unik möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Alltså inte störa – inte förstöra.
  Klicka här för att läsa mer om allemansrätten
 • Midsommar 2016

  2016-06-20
  Här har Avesta Turistbyrå samlat de midsommarfiranden som lämnats in till evenemangskalendern. Här hittar du de platser där du kan delta i både dekorering av midsommarstången samt resning och övriga festligheter.
  Läs mer
 • Granskning av bisysslor

  2016-06-17
  KPMG har av revisorerna i Avesta kommun haft i uppdrag att granska rutiner för hantering av anställdas bisysslor i kommunen samt utvalda bolag. Revisionsrapporten visar att drygt var åttonde anställd har en bisyssla och KPMG menar att kommunen och bolagen som helhet inte har en tillräcklig kunskap om omfattningen. Kunskapen om och tillämpningen av styrdokumenten måste förbättras. Revisionen begär också yttranden över vilka åtgärder respektive styrelse kommer att vidta, senast 2016-10-15.
  Läs mer om granskningen av bisysslor
 • 280 lärare delade erfarenheter vid lärstämma

  2016-06-13
  Den 14 juni samlades 280 lärare från Avesta kommuns grundskolor för att dela med sig av kunskaper och erfarenheter.
  Läs mer om lärstämman
 • Landshövdingen besökte Avesta

  2016-06-09
  Ylva Thörn, Dalarnas nya landshövding, har besökt Avesta. Under en eftermiddag informerades hon om kommunens stora utvecklingsprojekt Avesta 2020, tog del av de framtidsprojekt som kommunen jobbar med - inte minst vad gäller bostäder - men besökte också Visentparken. - Jag är imponerad av vad jag sett och hört. Avesta är en ambitiös och stolt kommun,. sa Ylva Thörn efteråt.
  Läs med om landshövdingens besök
 • Jularbomuseumet nyinvigt

  2016-06-06
  Avestaborna har fått ett nygammalt museum. På nationaldagen, och samma dag som Carl Jularbo föddes, återinvigdes Jularbomuseumet i Gamla byn. Barnbarnet tillika sondottern Lena Jularbo inte bara invigde museumeet med att klippa band. Hon ageradeockså konferencier vid den för dragspelsvänner så högtidliga musikstunden som föregick bandklippet.
  Läs mer och se fler bilder från invigningen av Jularbomuseumet
 • Visentparken förvandlad till barnkammare

  2016-06-05
  Avesta Visentpark har blivit med kalv. Under några få dagar har flera kalvar fötts och förvandlat parken till något av en barnkammare. Årets kalvar får i första hand namn efter Bamsesagorna. Nyaste kalven är AvLisa som föddes fredagen 3 juni.
  Läs mer om kalvarna i Visentparken.
 • Siktskymmande vegetation

  2016-06-03
  För att förbättra trafiksäkerheten kommer Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning under sommaren att göra en översyn av växtlighet som kan skymma sikten eller medföra andra problem för trafiken.
  Läs mer
 • Så tycker medborgarna om kommunen

  2016-06-03
  Nu har resultaten från årets medborgarundersökning presenterats. SCB har frågat ett urval Avestabor om vad det tycker om kommunala verksamheter som till exempel äldreomsorg, gator, kultur och räddningstjänst. I jämförelse med tidigare år värderar de tillfrågade kommuninvånarna nästan samtliga verksamheter högre än vid förra undersökningstillfället.
  Läs mer om medborgarundersökningen 2016
 • I Avesta satsar vi på att personalen ska få arbetskläder

  2016-05-31
  Under våren 2016 beslutade Kommunstyrelsen om att avsätta medel för inköp av arbetskläder till Avesta kommuns verksamheter, det vill säga till personal i barnomsorgen. Inköpet kommer att hanteras utifrån gällande riktlinjer och rutiner för arbetskläder och ska genomföras under år 2016. Medel till inköp efter 2016 kommer att finansieras inom ram.
  Läs mer om arbetskläder i Avesta kommun
 • Järnfjädrar

  Avesta Art 2016 igång och uppmärksammat

  2016-05-30
  Avesta Art 2016 – STRUKTUR, har äntligen öppnat! Virkade rum! Odefinierbara gestalter inom lås och bom. Minnets hem. Ett eldhärjat kaos. Gruppbilder av kvinnogemenskap. Redan inför utställningen har den rönt stor uppmärksamhet nationellt. Avesta Art befäster sin plats som relevant och spännande på Sveriges konstscen.
  Läs mer om Avesta Art 2016
 • Avestas grundskolor klättrar nästan 100 platser i ranking

  2016-05-27
  Avestas grundskolor har tagit ett stort kliv uppåt Sveriges kommuner och kandstings ranking år 2016. Nu befinner sig Avesta kommun på plats 179. Förra året låg Avesta kommun på plats 273. - Det här visar att vårt systematiska förbättringsarbete har effekt, säger Björn Hansson, förvaltningschef Bildningsförvaltningen
  Läs mer om årets ranking av grundskolor.
 • Företagarna ger högre betyg åt företagsklimatet i Avesta

  2016-05-24
  Svenskt näringsliv genomför varje år en enkätundersökning riktad till företagare i Sveriges kommuner. Resultatet av årets undersökning är att de tillfrågade företagarna värderar företagsklimatet i Avesta högre än förra året.
  Läs mer om resultatet av enkätundersökningen om företagsklimatet.
 • Polisen och kommunen har levt upp till trygghetsskapande medborgarlöften

  2016-05-20
  Under tre månader genomförde polis och kommun i samverkan aktiviteter för att leva upp till de medborgarlöften som undertecknades den 1 december förra året. - Det är en stor framgång med de medborgarlöften som genomförts, med polisiär synlighet och trygghetsskapande insatser i Krylbo och Avesta centrum, säger Lars Isacsson, kommunalråd.
  Läs mer om medborgarlöftena.
 • Familjelördag på Avesta bibliotek lördagen 21/5

  2016-05-16
  Familjelördag på Avesta bibliotek 21 maj 10.15 SAGOLÄSNING 11.00 TROLLERIFÖRESTÄLLNING av Mr. Udd (Fridolinsalen) 12.00 VI BJUDER på Korv med bröd, och festis. 13.00 MINIBIO – Ville och Vilda kanin (Fridolinsalen) Fri entré!
  Trolleri, Minibio, Sagoläsning m.m.
 • Vill du odla i Krylbo?

  2016-04-29
  I december 2015 antog kommunfullmäktige ett program för utveckling av Krylbo till en ekostadsdel och nu har genomförandet av programmet påbörjats. Enligt programmet ska kommunen bland annat öppna upp ett odlingsområde på en del av den öppna ytan vid Ponsbachs väg. En odlarförening håller nu på att startas upp och du är välkommen att vara med! Planering av området kommer att ske tillsammans med föreningen i år och odling beräknas kunna starta våren 2017.
  Läs mer
 • Tvätta bilen rätt!

  2016-04-28
  Om du tvättar bilen på gatan eller garageuppfarten rinner tvättvattnet helt orenat via dagvattensystemet till närmaste sjö eller vattendrag. Tvättvattnet innehåller miljöfarliga ämnen som är skadliga för växter och djur. När du tvättar din bil bör du göra det i en automattvätt, på en biltvätt eller i en gör-det-själv hall eftersom dessa har rening av tvättvattnet.
  Läs mer om hur du tvättar din bil på rätt sätt
 • Koppardalsvägen avstängd för genomfartstrafik

  2016-04-26
  Sedan ett par veckor tillbaka pågår ett omfattande mark- och underhållsarebte längs med Koppardalsvägen i Koppardalen i Avesta. Det betyder att vägen är avstängd för genomfartstrafik. Arbetet som väntas pågå i åtminstone två månader syftar till att höja bärigheten på vägen.
  Läs mer om ombygget av vägen i Koppardalen
 • Stolthet och Avesta-anda resultat av Avesta 2020 projektet

  2016-04-25
  Efter tre år avslutas nu projektet Avesta 2020. Men visionerna och målen är fortfarande detsamma. Dem ska kommunen tillsammans med medborgare och näringsliv jobba vidare med. - Världen står aldrig still. Ska vi hänga med i denna ständiga rörelse, så måste vi ha förmågan att spana och se förändringar anpassa oss se och trenden i omvärlden som vi kan förhålla oss till, säger kommundirektör Anders Friberg och kommunalrådet Lars Isacsson.
  Läs mer om summeringen av och om projektet Avesta 2020
 • Minibio på Avesta bibliotek lördagen 16/4 kl.11:00. Mera köttbullar

  2016-04-13
  Minibio Lördagen 16/4 kl. 11.00 i Avesta bibliotek Vi visar MERA KÖTTBULLAR. Sex stycken kortfilmer av Johan Hagelbäck Gratisbiljetter hämtas i bibliotekets expedition och kan förbokas på tel. 64 51 87 under veckan innan filmvisningen. Bokade biljetter ska hämtas senast 15 min före filmvisningen
  Mera köttbullar
 • Ska du bygga i sommar?

  2016-04-06
  Det är hög tid att lämna in bygglovsansökan om du planerar att bygga i sommar. Kontakta gärna V-Dala Miljö & Bygg i förväg för att få reda på vad som gäller för din fastighet.
  Läs mer
 • ReturTex etablerar sig i Avesta

  2016-03-31
  Avesta får 25 nya arbetstillfällen när företaget ReturTex etablerar Sveriges första sorteringsanläggning för återanvändning av textilier i Koppardalen. Redan i vår anställs 14 personer. ”Det här är jättebra för Avesta. Etableringen ger jobbchanser för många, till exempel våra ungdomar och våra nyanlända.”, menar Lars Isacsson, kommunstyrelsens ordförande.
  Läs mer
 • Medborgardialog för äldre tisdag 22 mars

  2016-03-18
  Omsorgsstyrelsen inbjuder till medborgardialog för äldre i Horndal, Dag: Tisdag 22 mars, Tid: kl 18.00-19.30
  Läs mer om medborgardialog för äldre i Horndal.
 • Minibio lördagen 19 mars: Djurvännerna.

  2016-03-15
  Minibio lördagen 19/3 kl.11:00 i Avesta bibliotek, i Fridolinsalen, av filmerna Djurvännerna. Filmerna riktar sig främst till förskolebarn, men alla barn är förstås välkomna. Fri entré
  Läs mer om minibio.
 • Sista veckan att söka kommunens sommarjobb

  2016-03-14
  Senast fredag den 18 mars ska ansökan till kommunens feriejobb för ungdomar vara inne. Anställningen innebär heltidsarbete under tre sammanhängande veckor.
  Läs mer och ansök här
 • Föreläsning på Avesta bibliotek 15/3 kl.18:30

  2016-03-11
  Föreläsning i Fridolinsalen, Avesta bibliotek, tisdagen 15/3 kl.18:30 Annelie Pompe ”Om äventyr på höjden och djupet - hitta din inre styrka” Expert på mental styrka och utbildad personlig tränare och livscoach. Hon är en av Sveriges största äventyrare. Hon har slagit världsrekord i fridykning till 126 meter på ett andetag och var dessutom den första svenska kvinnan att bestiga Mount Everest från nordsidan. Hon har även bestigit det högsta berget på världens 7 kontinenter. Gratisbiljetter finns att hämta i biblioteket
  Annelie Pompe
 • Industriprogrammet uppgraderas med CNC-maskiner och svetsdiplom

  2016-03-10
  Nu höjs kvaliteten på Karlfeldtgymnasiets industriprogram. Två nya CNC-maskiner för fräsning respektive svarvning har köpts in och monterats på plats. Samtidigt kommer eleverna från och med i vår att kunna erhålla svetsdiplom, vilket betyder att de kan ta jobb utomlands, samtidigt som utbildningen får riksintag. - Det här har industrigruppen i Avesta väntat länge på, säger företagaren Claes Göran Färnbo som konstaterar att eleverna hädanefter kommer att få större möjligheter att få jobb.
  Läs mer om nyheterna på Industriprogrammet
 • Frågestund gällande räddningstjänstens bokslut

  2016-03-09
  Södra Dalarnas Räddningstjänstförbunds direktion bjuder in till allmänhetens frågestund gällande bokslut 2015, torsdag den 10 mars kl 13.00–13.45 på räddningsstationen i Långshyttan. Välkomna!
  Frågestund gällande räddningstjänstens bokslut
 • Förändra din hjärna, Förändra dig själv. Föreläsning av journalisten och författaren Ann Lagerström

  2016-03-08
  Föreläsningsserien 18:32 gästas i kväll, 8/3 kl.18:30, av journalisten och författaren Ann Lagerström som föreläser om "Förändra din hjärna - förändra dig själv". Föreläsningen är ett sammarangemang mellan Avesta bibliotek, NBV och Folkarebygdens Teaterförening. 50 kr förköp
  Förändra din hjärna, Förändra dig själv. Föreläsning av journalisten och författaren Ann Lagerström
 • Oscarsvinnaren Spotlight visas på Bio Myntet 7/3 kl.19:00

  2016-03-04
  Måndagen 7/3 kl.19:00 visar vi Oscarsvinnaren, Spotlight, på Bio Myntet. Filmen vann priset för Bästa film. Biljetterna kostar 60 kr/st och kan förköpas på biografen eller på www.eurostar.se, och även vid visningstillfället.
  Oscarsvinnaren Spotlight visas på Bio Myntet 7/3 kl.19:00
 • Avesta Art 2016 - Struktur

  2016-03-02
  Virkade rum! Odefinierbara gestalter inom lås och bom. Minnets hem. Ett eldhärjat kaos. Gruppbilder av kvinnogemenskap. 16 konstnärer från hela världen presenterar sina konstverk på årets Avesta Art, som fått titeln Struktur. Utställningen öppnar den 28 maj.
  Läs mer om Avesta Art 2016
 • Avesta kommun fortsätter att växa!

  2016-02-25
  Avesta kommun fortsätter att växa och under 2015 ökade befolkningen med 759 personer, vilket motsvarar 3,4 procent. Därmed har Avesta den största befolkningsökningen i Dalarna och den 4:e största procentuella ökningen i Sverige.
  Läs mer om befolkningsökningen
 • Sök kommunens sommarjobb

  2016-02-22
  Nu kan du som går gymnasiet eller gymnasielär söka kommunens feriejobb. Anställningen innebär jobb i tre sammanhängande veckor under sommarlovet, inom någon av kommunens verksamheter. Gör din ansökan senast 18 mars! Vill du hellre prova på att vara entreprenör? Genom Roligaste Sommarjobbet får du chansen att starta och driva ett eget företag i sommar.
  Läs mer och ansök här
 • Föreläsning på Avesta bibliotek tisdagen 23/2 kl.18:30

  2016-02-19
  Bertil Wennberg, från Hedemora, berättar och visar bilder från sin tid med massajerna i Tanzania
  Föreläsning på Avesta bibliotek tisdagen 23/2 kl.18:30
 • Lär dig arrangera evenemang

  2016-02-16
  Är du 16-25 år och jobbar med, vill jobba med eller är nyfiken på evenemang? Nu har du möjlighet att gå en jättebra utbildning. Utbildningen pågår under 3 helger i vår.
  Läs mer om evenemangsutbildningen.
 • Minibio 20 februari kl.11.00 i Avesta bibliotek

  2016-02-15
  Lördagen 20 februari visas filmen Tänk om.. kl.11.00 i Avesta bibliotek, Fridolinsalen. Filmen riktar sig främst till förskolebarn, men alla barn är förstås välkomna. Gratisbiljetter finns att hämta i bibliotekets servicedisk från 15 februari.
  Läs mer omMinibio - Tänk om...
 • Jumpa med Julia årets UF-vinnare i Avesta

  2016-02-12
  Julia Larsson och Julia Enström har utsetts till årets ung Företagsamhets- vinnare i Avesta. Det skedde i samband med den årligen återkommande UF-mässan som arrangerades på fredagen i Avestagallerian. De går därmed vidare till Dalamästerskapet som arrangeras i Falun i mars tillsammans med Activ Clips UF. Priset för bästa monter tilldelades Kedjesmörjarna UF.
  Läs mer om UF-mässan i Avesta
 • Handlingsplan för ökad säkerhet i Avestas badhus

  2016-02-12
  Avestas badhus har under det senaste året fått många nya badande. Behovet av handlingsplan för att säkerställa säkerheten och den trevliga upplevelsen av att vara på baden har ökat. - Alla ska kunna känna att det är tryggt och roligt att bada i våra badhus, och därför vill vi berätta om hur vi jobbar med dessa frågor, säger Björn Hansson, bildningschef, Avesta kommun.
  Läs mer om handlingsplanen för badhusen.
 • Biltema satsar i Avesta

  2016-02-12
  7000 kvm - Avestas enskilt största handelsetablering någonsin, så stort beräknas Biltemas varuhus vid Dalahästen bli när det står klart. - Vi är väldigt glada över att Biltema väljer att etablera sig här i Avesta. De har ett av Sveriges starkaste varumärken och kommer komplettera handelsutbudet i Avesta på ett mycket bra sätt, säger Lars Isacsson, kommunalråd.
  Läs mer om Biltemas satsning.
 • Flera ungdomar fick praktikplats på speed-meetingmöte

  2016-02-11
  Sju Avestaungdomar fick praktikplats och fler har förhoppning om ett sommarjobb, efter att de deltagit i ett speed-meeting-möte på onsdagen. Bakom arrangemanget i Koppardalens Utvecklingscentrum stod Avesta kommun, Arena Avesta och Arbetsförmedlingen. Syftet med träffen var att skapa en mötesplats för ungdomar och företagare.
  Läs mer om speed-meetingmötet
 • Markusskolan blir en av Högskolan Dalarnas utvalda partnerskolor

  2016-02-10
  När Högskolan Dalarna till höstterminen startar den tredje omgången med samarbeten mellan lärarutbildningen och skolorna blir Markusskolan i Avesta en av sju utvalda partnerskolor i länet. "Det är jätteroligt att vi blivit utvalda – det är ett bevis på att vi har en bra skola och att vi gör bra saker", menar Markusskolans rektor.
  Läs mer om samarbetet
 • Minibio på lördag 13/2 på Avesta bibliotek

  2016-02-10
  Minibio kl.11:00 lördag 13/2 i Avesta bibliotek, Fridolinsalen. Vi visar Kom ketchup, så går vi!
  Minibio på lördag 13/2 på Avesta bibliotek
 • Vad kan du om kemikalier i hemmet?

  2016-02-10
  Kemikalieinspektion har publicerat en ny hemsida om riskerna med farliga kemiska produkter i hemmet. Sidan heter Hannas Hus och riktar sig mot barn och ungdomar. Tanken är att du på ett pedagogiskt sätt ska kunna lära dig om hur du kan skydda dig i kontakten med kemiska produkter i hemmet. Exempelvis får du följa med Hanna när pappa rengör toaletten och hon undrar varför han använder gummihandskar.
  Läs mer om Hannas Hus här
 • Avesta har Dalarnas bästa byggutbildning

  2016-02-09
  Karlfeldtgymnasiets byggprogram har utnämnts till Dalarnas bästa av Byggutbildning STAR. Ingen annan gymnasieskola i länet har ett gymnasialt byggprogram som kan erbjuda så mycket arbetsplatsförlagd praktik, så många elever som går ut i jobb och så många nöjda eller jättenöjda elever. Det här är ett besked som kommer precis lagomt i tid inför gymnasiesöket för niondeklassarna.
  Avesta har Dalarnas bästa byggutbildning
 • Bli aktiv i Krylbos utveckling

  2016-02-04
  Du som känner dig kreativ och vill vara med om att utveckla Krylbo, då kan mötet på måndag 8 februari kl 18.30 i Krylbo församlingshem vara något för Dig!
  Läs mer om Krylbomötet
 • Föreläsning på Avesta bibliotek 9 februari

  2016-02-03
  Tisdagen 9/2 kl.18:30 i Avesta bibliotek, Fridolinsalen, anordnas föreläsningen Hakkorset och Wasakärven av Helene Lööw, docent i historia vid Uppsala universitet.
  Läs mer om hakkorset och wasakärven
 • Feriejobb sommaren 2016

  2016-01-28
  Feriedatabasen öppnas 22 februari och kommer att finnas på hemsidan.
  Läs med om feriejobb 2016.
 • Minibio på lördag 30 januari på Avesta bibliotek

  2016-01-27
  Minibio på Avesta bibliotek lördagen 30 januari kl.11:00. Vi visar filmen Vem är var?
  Läs mer om minibio Vem är var?
 • Hur mår Avestas ungdomar?

  2016-01-25
  Avesta kommun bjuder in till medborgardialog på temat "Hur mår Avestas ungdomar?". Välkommen till en kväll då vi talar om droger, alkohol och hälsa. Onsdag 27 januari, kl 18.00-20.30.
  Läs mer om medborgardialog om hur unga mår.
 • Vattenläcka lagad på Prästgatan

  2016-01-23
  Lagningsarbetet är utfört under måndagen den 25 januari. Vattnet är åter påsläppt för de berörda adresserna Prästgatan 32 till 38. Framkomligheten på Prästgatan mellan Kolgillaregatan och Krongjutaregatan är begränsad under måndagen och tidvis kommer gatan att stängas av på grund av schaktningsarbetet.
  Läs mer om vattenläckan.
 • Föreläsning på Avesta bibliotek 26 januari kl.18:30

  2016-01-22
  "Liv till varje pris - författaren Kristina Sandberg berättar om den Augustprisbelönade trilogin om hemmafrun Maj från folkhemstidens Örnsköldsvik"
  Föreläsning på Avesta bibliotek 26 januari kl.18:30
 • Startskott för visionär stadsplan

  2016-01-21
  Nu ska Avesta få en visionär stadsplan. Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse har beslutat avsätta resurser för att i olika steg visionera om ett framtida Avesta. - Nu tar vi nästa steg i Avestas utveckling, genom det här samarbetet med Johnsonstiftelsen. Att det arbetet också inkluderar människorna i staden och ger dem möjlighet till ett medborgarinflytande är en viktig och betydelsefull del i arbetet, säger Lars Isacsson, kommunalråd. Den 21 januari startade arbetet med en stor genomgång. - Det handlar om att analysera på vilket sätt bebyggelsen och den offentliga miljön kan göra Avesta mer attraktivt att bo i, att besöka och att bedriva verksamheter i, säger projektledare Peter Elmlund som håller i arbetet.
  Läs mer om den visionära stadplanen.
 • 400 meter ny isbana spolad på Vallen

  2016-01-21
  Avesta har fått en ny fritidsaktivitet. Avestavallens 400-meters bana har de senaste dagarna försetts med is, varför det är nu är möjligt att åka både skridskor och långfärdsskridskor på banan. I anslutning till banan finns också en grill utställd, med ved och kol för dem som i samband med skridsko-åkningen också vill fika eller grilla en medhavd korv. Bakom idén står kommunens fritidsförvaltning.
  Läs mer om Avestas nya isbana
 • Färnebofjärdens Nationalpark utsedd till årets naturreservat

  2016-01-20
  Färnebofjärdens Nationalpark har utsetts till Årets Turistmål 2015 i kategorin Naturreservat. Bakom utmärkelsen ligger en omröstning på söksidan Turistmål.
  Läs mer
 • Eldsjälsgala fint pris till ungdomsledarna från Avesta

  2011-01-03
  Lucas Dahl och Andreas Sundin Gasarna SK fick ta emot utmärkelsen "Årets unga ledare"
  Läs mer om "Årets unga ledare"
 • Stora pengar till kommunens idrottsföreningar via idrottslyftet

  2010-11-29
  8 st idrotts föreningar har fått pengar från idrottslyftet totalt 209 000:-
  Läs mer om hur mycket pengar de olika föreningarna fick.
 • Pojke med bowlingklot.

  Stora pengar till kommunens idrottsföreningar via idrottslyftet

  2010-06-22
  Hela 23 procent av Dalarnas tilldelning av pengar från Idrottslyftet har gått till föreningar i Avesta. Inriktningen för Idrottslyftet är att få fler barn och ungdomar att börja idrotta och att utveckla verksamheten så att de väljer att idrotta högre upp i åldrarna. Arbetet ska utgå från ett jäm­ställdhets- och jämlikhetsperspektiv. Föreningskonsulenten på Avesta kommun har varit och är till hjälp för föreningarna när de söker pengar. Nästa möjlighet att ansöka om pengar från Idrottslyftet är en 1 november.
  Läs mer om hur mycket pengar de olika föreningarna fått.
Granskad den 03 november 2010

Äldre nyheter

För äldre nyheter, gå in i Nyhetsarkivet.