Sportoteket

Sportoteket

Sportotekets verksamhet startade i samband med invigningen av Jularbo Museum på Sveriges nationaldag den 6 juni 2016. Sportoteket består av en utlåningsdel av sport- och fritidsartiklar, cafét Café Carl och muséet Carl Jularbo museum som berättar om dragspelkungen Carl Jularbos liv. Utlåningsdelen, cafét och muséet drivs som en verksamhet. Alla tre enheterna ligger under samma tak och det är samma personal som sköter utlåning av sport- och fritidssaker och försäljning av kaffe och bulle. För mer information om Sportotekets tre enheter, klicka på dessa länkar: Utlåning av sport- och fritidsartiklar, Café Carl och Carl Jularbo museum

Öppettider:
Vardagar: 10-17
Lördagar och söndagar: 10-16 
Helgdagar (röda dagar i kalendern): stängt

Telefonnummer till Sportoteket:
0226-645122  

Aktuellt under vintersäsongen
För er som vill åka skridskor finns möjligheten att åka i Avestavallen och i Skogsbo ishall. Klicka på länken nedan för att se aktuella istider. Dessa ändras varje vecka och framgår i isschemat. 

Avestavallen:
Istider
Karta till Avestavallen 

Skogsbo ishall:
Istider 
Karta till Skogsbo ishall

Mer information om Sportoteket
Tanken med Sportoteket är att alla oavsett ekonomi eller tillgång till sport-, fritidsprylar ska kunna prova olika aktiviteter eller bara låna saker i 1-2 veckor. Sportoteket tar emot begagnade sport- och fritidsartiklar såsom skidor, pjäxor, fotbollsskor och cyklar, etc. Dessa artiklar fixar personalen sen till och sakerna kan återanvändas. Om man kommer till Sportoteket för att ta en fika, kan man passa på att kolla in Jularbo museum som i dagsläget är gratis. Kommer man för att låna en cykel kan man kombinera det med att ta en fika. Personalen är dessutom flerspråkig, här kan man göra sig förstådd på svenska, tigrinska, amhariska, finska, arabiska och engelska.

Här är Sportotekets personal
Sportotekets personal

Syfte med Sportoteket
Fördelarna med Sportoteket är många: 

  • Det öppnar dörren till fritids- och idrottsvärlden för fler. De som inte har möjlighet att köpa in nya sportartiklar kan låna det som behövs för att utöva en ny fritids- eller idrottsaktivitet. Observera att denna möjlighet gäller alla avestabor, oavsett socioekonomisk bakgrund. Att delta i många aktiviteter kräver ofta olika sorters utrustning och det kan vara en stor fördel att slippa köpa nytt varje gång man vill prova på en ny aktivitet.
  • Flera av dem som är anställda på Sportoteket har anställningsformen instegsjobb. Syftet med instegsjobb är att underlätta för den arbetssökande att komma in på arbetsmarknaden samtidigt som personen läser svenska.
  • Sportoteket är en mötesplats där vem som helst kan komma och fika på café Carl, prata med andra som är där, låna sportartiklar och besöka Carl Jularbomuseum. 
  • Genom att ta emot och begagnade saker och fixa till dem så att de kan återanvändas främjar Sportoteket en hållbar utveckling. 

Brikti, Sofia, Helen och Binyam jobbar som instegsjobbare på Sportoteket. De hjälper till i caféet och i utlåningsdelen. Binyam sköter underhållet av Sportotekets cyklar. 

Sofia och Brikti

Personalen

Binyam

Personalen

Ansvarig nämnd/styrelse