Boende & Byggande

Här hittar du information om sådant som gäller ditt boende i Avesta kommun samt i grannkommunerna Fagersta och Norberg. Här finns också information om samhällsplanering i de tre kommunerna.

I Avesta kommun kan du hitta många olika typer av bostäder, i staden och på landet. Vi är en till ytan liten kommun, så du har alltid nära till service, oavsett var du bor.

 • Nu satsar vi för framtidens bostäder

  Nu när Avesta växer behöver vi skapa fler bostäder. Avesta står förberedd med planlagda, attraktiva och centralt belägna tomter lämpade för såväl flerfamiljshus som radhus och villor. Därför har vi i vår bjudit in företag som är intresserad att bygga framtidens Avesta med oss.
  Läs mer om Avestas satsning på framtidens bostäder.
 • Aktuella planer och nyheter hos Plan & Bygg!

  De planer som miljö- och byggförvaltningen arbetar med kan du som kommuninvånare vara med och tycka till om. Här hittar du de planer som är aktuella.
  Läs om alla de aktuella planerna.
 • Bredband/fiber på landsbygden

  I Avesta kommun har ett stort arbete påbörjats. Målet är att boende och företag på landsbygden ska få tillgång till fibernät som möjliggör 100 MB bredband, IP-telefoni och TV. Arbetet bedrivs till att börja med av en ideell ekonomisk förening. Så småningom kommer kommunen delas in i olika områden, och varje område kommer i sin tur att drivas av en egen förening, under den övergripandeekonomiska föreningen.
  Läs mer om bredband på landsbygden.
 • Vanliga frågor

  Dags att bygga om/till? Här hittar du bl a svar på vanliga frågor om friggebodar och skärmtak.
  Läs vanliga frågor och svar om bygglov.